Stukje vis eten? Zet eerst je VR-bril om te zien hoe die op je bord belandt

© dji

Bij het Oostendse visrestaurant Storm krijgen gasten vanaf nu een totaalbeleving voorgeschoteld. Via een VR-bril zie je hoe de lokale vis wordt gevangen en uiteindelijk op je bord belandt.

Dominique Jauquet

Michiel Rabaey en zijn vrouw Nathalie Hiele openden in de zomer 2018 de deuren van Storm. Het restaurant langs de Hendrik Baelskaai, met zicht op de vissersboten, is gekend voor zijn gastronomische visgerechten. Als North Sea Chef schenkt Rabaey veel aandacht aan Noordzeevis. Hij zette ook al zijn schouders onder het project Fishing for Litter, waarbij vissers uitgedaagd worden om zoveel mogelijk afval uit zee aan wal te brengen. In ruil ging hij al koken op een vissersboot die inspanningen doet voor een propere zee. “Omdat deze vissers elke dag hun leven riskeren voor verse vis. Als een vis zwemt in een zee vol met plastic en dat opeet, krijgen wij dat ook op ons bord.”

Met de aankoop van een VR-bril trekken Michiel en Nathalie hun respect voor vissers en de passie voor de zee verder door in Storm. “We brengen de authentieke ervaring van de lokale visvangst tot in ins restaurant. De gloednieuwe VR-bril neemt restaurantgasten mee aan boord van een vissersvaartuig en toont hoe Noordzeevis op je bord terecht komt”, zegt Michiel Rabaey. De Oculus Go VR bril werd ontwikkeld door Oostendse visser Pedro Rappé (Omni-C). “We willen de bril inzetten als didactische aanvulling van wat je ziet én proeft,” zegt Rabaey. “Door de bril beleef je het leven aan boord alsof je er écht bij bent. We zien vissers netten ophalen, sorteren en naar de veiling brengen. Mensen zien verse vis op hun bord te vaak als een evidentie, zonder er rekening mee te houden dat vissers dagelijks hun leven riskeren op zee”, aldus Rabaey. Het restaurant beschikt over twee VR-brillen. Aan elke tafel in Storm staat een infokaartje met daarop ook een vermelding van de aanwezige bril.Info: www.stormoostende.be.