© gvb

Burgemeester filmt opening fietsstraat op de fiets: “110 euro boete”

In Peer is vrijdag de langverwachte fietsstraat geopend voor het verkeer. Het schepencollege had de eer om het traject als eerste met de fiets te verkennen. Burgemeester Steven Matheï (CD&V) filmde die historische rit met zijn smartphone. “Daar staan boetes op tot 110 euro”, klonken de reacties op sociale media.

Geert VAN BAELEN

Het fietstochtje van het schepencollege werd meteen druk gedeeld op sociale media. Vooral burgemeester Steven Matheï (CD&V) kreeg veel reacties. Hij bracht al fietsend met zijn smartphone live verslag uit over die eerste testrit. “Niet echt veilig”, klonk het in de commentaren. Joris Saenen lanceerde op Facebook een opmerkelijke oproep. “Beste Steven Matheï, ik ben blij dat u als burgemeester van Peer kiest voor een centrum waar de fietser zich veilig kan verplaatsen. Maar de gsm hoort niet in de hand tijdens het fietsen. Hierop staan boetes van maar liefst 110 euro, maar dit zal u wellicht wel weten want de politie en veiligheid zijn uw bevoegdheid. Binnenkort is er weer De Warmste Week, misschien kan u 110 euro geven aan een goed doel?” Matheï reageert alvast sportief en geeft toe dat de opmerkingen niet geheel onterecht zijn. “Er was een verzachtende omstandigheid, de baan was namelijk nog niet opengesteld voor auto’s. Maar ik geef toe dat ik niet het goede voorbeeld gaf. Daarom neem ik graag het voorstel aan om de Warmste Week te steunen.”

Trajectcontrole

In de nieuwe fietsstraat mogen fietsers de hele breedte van de straat innemen, er geldt ook een limiet van 30 km per uur voor wagens, maar dat is overal binnen de vesten zo. “De snelheid zal worden gecontroleerd, binnenkort ook via een trajectcontrole. Die camera’s zijn al aangebracht, maar moeten zoals dat ook bij flitstoestellen hoort, nog gehomologeerd worden door de politie. Maar het systeem zal zeker dit jaar nog in werking treden”, stelt mobiliteitsschepen Rudi Vanhees (sp.a).

Burgemeester Matheï wijst nog op een parkeerwijziging. “De parking op de Markt aan de kiosk wordt voortaan ook blauwe zone. Alle parkeerplaatsen in Peer-centrum zijn vanaf nu dus gratis.”

De wekelijkse maandagmarkt verhuist opnieuw naar de centrumstraten vanaf 12 december. De officiële opening is gepland op zaterdag 10 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer