Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

‘Hij heeft een Make America Great Again-petje in zijn bureau’: wie is de jongste EU-commissaris ooit?

Kersvers EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (links)Beeld EPA

Hij is de jongste EU-commissaris ooit en heeft naar verluidt een ‘Make America Great Again’-petje in zijn bureauschuif liggen. Wie is kersvers commissaris Virginijus Sinkevičius (28) uit Litouwen? ‘Dit was een beetje goedkoop scoren.’

Terwijl Didier Reynders met zijn post als EU-commissaris voor Justitie en Mensenrechten zijn rijkgevulde carrière aan het beklinken is, zij het licht in mineur, moet de loopbaan van zijn collega Virginijus Sinkevičius eigenlijk nog goed en wel beginnen.

Slechts 28 is hij, maar zijn politieke ster schiet als een komeet de hoogte in. “In eigen land wordt hij gezien als een goudhaantje, de absolute trots van zijn partij ook”, zegt Litouwen-watcher Kurt Van Eeghem, die in oktober met een boek over het land komt. “Hij studeerde aan universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland, belandde heel snel in de Seimas (het Litouwse parlement, FVD) en nu dit.”

Sinkevičius is al twee jaar minister van Economie en Innovatie in de Baltische staat, en wordt nu verantwoordelijk voor Milieu en Oceanen onder Ursula von der Leyen. 

De Duitse voorzitter pakte deze ochtend bij de voorstelling van ‘haar’ Europese Commissie maar wat graag uit met de jonge snaak en presenteerde hem als een van de eersten. “Von der Leyen wilde kennelijk een statement maken”, zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven). “Kijk eens hier: deze Commissie is niet alleen divers op vlak van gender en geografie, maar ook qua leeftijd. Europa geeft kansen aan jonge mensen! Ik vond dat een beetje goedkoop scoren.”

Hendrik Vos (UGent), professor Europese studies: “Het is nu niet zo dat de Commissie volop de kaart van de verjonging trekt, wel integendeel.” De gemiddelde leeftijd van deze Commissie is 56 jaar. 

Veel conservatiever

De bevoegdheid van Sinkevičius - Milieu en Oceanen - is een thema dat jongeren bezighoudt en volgens Vos is het dan ook “niet onlogisch” dat von der Leyen hem daar heeft neergezet. 

Hij heeft ook affiniteit met het thema, want in Litouwen maakt hij deel uit van de groene partij, de ‘Unie van Boeren en Groenen’. Maar plaats die niet op dezelfde lijn als West-Europese ecologische partijen als Groen, waarschuwt Vos. 

“De groenen in de Baltische staten zijn toch van een ander kaliber”, zegt hij. “Zo zijn ze op ethisch vlak veel conservatiever. Het zijn eigenlijk traditionele boerenpartijen die wel een proper milieu nastreven, maar op vlak van gelijke rechten en sociale veranderingen toch niet in progressiviteit uitblinken.”

Sinkevičius’ Unie van Boeren en Groenen maakt geen deel uit van de Europese Groene Partij (EGP). Ska Keller, die kandidaat-Commissievoorzitter was voor de Europese groenen, is dan ook “helemaal niet opgetogen” dat hij de enige ‘groene’ Commissaris moet voorstellen.

Ook opmerkelijk: volgens online nieuwsmedium Politico heeft Sinkevičius een ‘Make America Great Again’-petje in zijn bureauschuif liggen, hét accessoire bij uitstek van de Amerikaanse president Donald Trump. Of hij ermee dweept, of het ironisch bedoeld is, is niet geweten.

Figuur die intrigeert

Verwacht nu niet dat met Sinkevičius een trend is ingezet, en dat de volgende Commissie vol jonkies gaat zitten, waarschuwt Hendrik Vos nog. “Eigenlijk is het evident dat men voor dit soort functies echt wel zoekt naar mensen met politieke ervaring. Hun verantwoordelijkheid is gigantisch: instaan voor een gebied van 500 miljoen mensen, rekening houdend met de gevoeligheden tussen Noord en Zuid, Oost en West... Dat doe je toch liever met ervaren stuurlui.”

“Sinkevičius is alleszins een figuur die intrigeert en de Litouwse regering zal wel voldoende redenen hebben om hem deze post toe te vertrouwen”, zegt professor Van Hecke.