Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbalUpdate

Spelersmakelaar Christophe Henrotay opgepakt in Monaco

Christophe Henrotay, hier links van Daniel Van Buyten.Beeld photo_news

Spelersmakelaar Christophe Henrotay is op vraag van het Belgisch parket opgepakt in Monaco, zo meldt RTBF. Het federaal parket wil dat nieuws echter nog niet bevestigen. Henrotay is momenteel de makelaar van onder meer Yannick Carrasco, Thibaut Courtois en Kevin Mirallas.

en

Gisteren en vandaag werden in het kader van onderzoek naar corruptie in het voetbal verschillende huiszoekingen verricht: vier in Monaco, twee in Luik en één in Londen. De federale officier van justitie heeft dat bevestigd, maar onthoudt zich van verdere commentaar. Naast Henrotay werd volgens RTBF nog iemand uit diens professionele entourage gearresteerd, ze worden verdacht van witwassen en omkoping in verband met transfers van voetballers.

Henrotay zou momenteel worden ondervraagd in Monaco en er zou een Belgische onderzoeksrechter ter plaatse zijn. Mogelijk wordt ook een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Geen link met ‘Propere handen’-dossier

Het federaal parket en de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise voeren al enkele maanden een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken en bendevorming. Dat onderzoek spitst zich onder meer toe op de financiële constructies rond de uitgaande transfer van spits Alexander Mitrovic naar de Engelse voetbalclub Newcastle, in 2015, maar staat los van ‘Operatie Zero’, het onderzoek rond voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic dat in oktober 2018 leidde tot een reeks huiszoekingen en arrestaties in het voetbalmilieu.

In het dossier van onderzoeksrechter Claise vielen speurders in april binnen op het trainingscentrum van RSC Anderlecht in Neerpede, in het stadion van RSC Anderlecht, op de zetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Laken, en in Schaarbeek bij een makelaarsbureau.

Volgens het federaal parket vonden de nieuwe huiszoekingen zowel dinsdag als woensdag plaats en werden ze geleid door een Brusselse onderzoeksrechter en uitgevoerd door het Centraal Orgaan ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC), in samenwerking met de federale gerechtelijke politie van Luik, de Monegaskische politie, de metropolitan police en HM Revenue & Customs van Groot-Brittannië.

“Het betreft feiten van witwassen van geld en private omkoping in het kader van transfers van voetbalspelers”, klinkt het. “Deze tweede golf van huiszoekingen volgt op een eerste operatie die plaatsvond in april op de zetel van de voetbalclub RSC Anderlecht en de Belgische Voetbalunie.”

Het federaal parket geeft voorlopig geen details vrij over de identiteit van de personen die opgepakt werden.