25.000 euro spaargeld kwijt na klik op nepadvertentie met Philippe Geubels: "Ik hoop dat ik er nog iets van terugzie"

Na de reportage van VRT NWS over de fraude met nepadvertenties met Bekende Vlamingen kregen we verschillende reacties binnen. Zo ook het verhaal van Anja en haar zoon Bryce. Zij zijn voor 25.000 euro opgelicht en hebben een klacht ingediend bij de politie. "Ik hoop dat ik er nog iets van terugzie."

Anja Vankrunkelsven bladert eind augustus wat door haar tijdslijn op Facebook als plots haar oog valt op een uitspraak van komiek Philippe Geubels. Hij vertelt over een snelle manier om rijk te worden. De uitspraak maakt Anja nieuwsgierig en ze klikt op de advertentie.

Anja komt terecht op de website Bitcoin Future en vult het inschrijvingsformulier in: "Vijf minuten later rinkelt de telefoon", vertelt Anja. "Het is een zekere Bryant Smith. Hij vertelt mij dat hij werkt voor TDS Capital Group. Zijn bedrijf zou een systeem hebben ontwikkeld waarmee je geld kan verdienen met bitcoin (een digitale munt, nvdr), zelfs wanneer de koers daalt.  Ik sprak bijna vier uur met hen."

"We spreken af dat ik een eerste bedrag van 250 euro zou overmaken. Omdat het me niet lukt om het bedrag over te schrijven, krijg ik opnieuw telefoon. De man aan de andere kant van de lijn stelt voor om samen een overschrijving te doen."

Omdat alles correct lijkt te verlopen, vertrouwt Anja de man. Via het programma Anydesk, waarmee je vanop afstand een computer kan 'overnemen', staat Anja toe dat de man aan de andere kant van de lijn haar helpt om een overschrijving te doen. "Hij zou mij helpen om mijn bankrekening te koppelen aan TDS Capital Group zodat ik mijn winsten zonder problemen kon opnemen. Maar ze vroegen me allerlei dingen te doen op mijn computer die me niet lukten. Toen stemde ik ermee in dat ze vanop afstand mijn computer bestuurden."

"Na het gesprek deed ik de afwas. Intussen schreven ze 12.000 euro van mijn rekening over, 8.000 euro van de rekening van mijn zoon en ruim 5.000 euro van een gemeenschappelijke rekening. Toen belde er iemand terug en zei dat ik de betaling moest ondertekenen met mijn homebanking-toestel. 

Die betaling heb ik ondertekend, nog altijd denkende dat ik 250 euro zou overmaken. Nu blijkt het om 25.000 euro te gaan. Ze hebben er dus twee nullen bij gevoegd. In mijn bankrekening zie ik dat de betaling doorgevoerd is naar een Ierse bankrekening."

Geld vaak voor altijd weg

Anja en haar zoon hebben op het internet een campagne gelanceerd om geld in te zamelen en zo hun spaarpot weer aan te vullen. "Ik hoop nochtans dat ik iets van ons spaargeld terugzie", zegt Anja. "De droom van mijn zoon is om alleen te gaan wonen en daar was dit geld voor nodig." 

Volgens de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, is het niet voor de hand liggend dat mensen zoals Anja, die slachtoffer zijn van beleggingsfraude, hun geld terugzien. De instelling heeft zwarte lijsten met namen van vennootschappen die bekend zijn om dit soort praktijken. De FSMA raadt mensen die willen investeren aan om op voorhand contact met hen op te nemen om later problemen te vermijden. 

Slachtoffers van online fraude kunnen een klacht indienen bij de FSMA en de politie. Ook via 'te mooi om waar te zijn' is melden mogelijk. Blijf altijd rustig als de oplichters u onder druk willen zetten om welke aankoop of transactie dan ook te doen. Het is een bekende tactiek.

Bekijk hieronder de reportage van ons volledige onderzoek: wat gebeurt er als je op een advertentie klikt en kijk hoe we de oplichters op het spoor komen:

Meldingen internetfraude stijgen

Maandag bracht VRT NWS nieuwe cijfers over fraude met digitale munten. De eerste helft van dit jaar ontving het meldpunt van de Economische Inspectie 1657 meldingen van fraude met digitale munten. Gemiddeld komen 235 meldingen per maand binnen. Dat is maandelijks vijf keer meer dan vorig jaar.

Volgens de bevoegde minister van Economie en Consumentenzaken, Wouter Beke (CD&V), is dit waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg en hij roept dan ook op om van elke oplichting, hoe klein of hoe groot het bedrag ook is, melding te doen. Elk element kan helpen om het netwerk van oplichters in kaart te brengen.

Blitse websites die snel geld beloven, zijn vaak niet te vertrouwen. Het kan uiteraard, maar die zijn dan wel bekend bij beleggingsspecialisten en het kan dus nooit kwaad om sowieso een expert te contacteren.

Oplichting met digitale munten (o.a. bitcoin) is maar één van de vele manieren waarop mensen worden bestolen. De nepadvertenties met Bekende Vlamingen lokken mensen ook naar dubieuze websites waar schoonheidsproducten of dieetpillen te koop zijn. 

Meest gelezen