Direct naar artikelinhoud
Salafisme

Zuhal Demir (N-VA) wil onderzoek naar ‘wildgroei aan koranscholen’

Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

Zuhal Demir (N-VA) roept de burgemeesters en de Staatsveiligheid op om werk te maken van gedegen onderzoek naar de ‘wildgroei aan koranscholen’ in België. Dat zegt Demir als reactie op het Nederlandse onderzoek van NRC en Nieuwsuur, waaruit blijkt dat kinderen op salafistische koranscholen onder meer te horen krijgen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen, en dat ze er leren zich af te keren van de Nederlandse samenleving.

en

Ook onder meer in Genk en in Maasmechelen zou er ongerustheid heersen over de lessen aan koranscholen. Momenteel is er geen controle op wat er in die lessen onderwezen wordt, ook niet door de onderwijsinspectie. De lessen in de koranscholen hebben immers niets met gewone scholen te maken.

“Het is echt geen toeval dat religieus extremisme zich richt op de allerkleinsten, het is geen toeval dat meisjes steeds vroeger gesluierd worden, en het is geen toeval dat kinderen na schooltijd worden geïndoctrineerd met de wreedheid van de sharia”, reageert Zuhal Demir (N-VA). “Toen ik als jong meisje opgroeide in Limburg, waren hoofddoeken een zaak van onze oma’s. Vandaag is het een zaak van piepjonge meisjes. We gaan er niet op vooruit.”

Nieuwsuur en NRC hebben onderzoek gevoerd naar onderwijscentra die salafistisch zijn of sterk door het salafisme worden beïnvloed. Daaruit blijkt dat docenten een rechtssysteem met straffen uit de sharia, de islamitische wetgeving, verdedigen. Daarnaast leren kinderen er welke mensen “vijanden” of “ongelovigen” zijn. De kinderen krijgen er ook invuloefeningen en meerkeuzevragen, waarbij ze moeten kiezen tussen straffen als zweepslagen, stenigen, of doden met een zwaard.