Het is de eerste keer dat waterdamp is gevonden in de atmosfeer van een exoplaneet met temperaturen zoals hier op aarde.
Volledig scherm
Het is de eerste keer dat waterdamp is gevonden in de atmosfeer van een exoplaneet met temperaturen zoals hier op aarde. © AFP

Sporen van water gevonden op potentieel levensvatbare exoplaneet: “Ongelofelijk opwindend”

Astronomen hebben voor het eerst water(damp) gevonden in de atmosfeer van een planeet binnen de "levensvatbare zone" rond haar ster, wat een nieuwe fase inluidt in de zoektocht naar leven buiten ons zonnestelsel. Het hemellichaam, een “super-aarde” waarvan nog weinig geweten is, verheft zich tot de rang van “beste kandidaat” voor het zoeken naar tekenen van buitenaards leven.

45 reacties

  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Leo Peeters -Duym Er zijn onnoemelijk veel zonnestelsels. De hoeveelheid planeten die leven zouden kunnen ondersteunen is ook enorm groot. Tot nu toe hebben we enkel ons eigen zonnestelsel bekeken. Als het level dat er aanwezig zou zijn microscopisch zou zijn of op een totaal andere manier opgebouwd, bestaat de kans dat we het nog niet eens hebben opgemerkt. Vergeleken met de rest van het heelal, is dat inderdaad een glas water.
  • Yannik Samoy

    5 jaar geleden
    We zien enkel wat we zijn. We zoeken enkel wat we willen zien.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    @Nick Lersberghe, een glas water? Als erin alle wateren die we kennen en ontdekken nooit één vis te bespeuren is, mag ik aannemen dat vissen alleen maar bestaan in de geest van fantasten. En een tegenbewijs: als er iets NIET gevonden wordt wat er toch zou moeten zijn volgens de logica van de koortsachtige zoekers (als abiogenese hier kon, dan ook op een ander), wordt dat een bewijs op zich, een tegenbewijs.
  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Leo Peeters -Duym En uit wat trek je die conclusie? De enige andere plekken buiten de Aarde die we al goed genoeg onderzocht hebben om mogelijks leven te vinden ligt allemaal binnen ons zonnestelsel. Er zijn maar een klein aantal manen waar mogelijks leven ontstaan is (o.a. Titan). Wat jij nu doet, is concluderen dat vissen niet bestaan omdat je in een glas water keek en geen vissen zag. Welk 'tegenbewijs' heb je misschien?
  • Eric Grosemans

    5 jaar geleden
    Is fantastisch nieuws, wat maakt het uit dat die op 110 lichtjaren afstand staat? Het is niet de bedoeling om naar daar te reizen. En Leo Peeters, u gaat het nog meemaken dat er effectief leven gevonden wordt. Benieuwd in welke bochten u zich dan gaat wringen.