Direct naar artikelinhoud
PortretVoetbal

Christophe Henrotay: de topmakelaar die 3 luxewagens, 7 miljoen euro en twee appartementen verloor in Monaco

Soccer players agent Christophe Henrotay poses for the photographer during a photoshoot in Monte-Carlo, Monaco, Saturday 17 June 2017.BELGA PHOTO REBECCA MARSHALLBeeld BELGAIMAGE

Christophe Henrotay werd vandaag aangehouden in Monaco, waar hij sinds jaren resideert als topmakelaar. Henrotay begon goed 20 jaar geleden als ‘chauffeur’ in het wereldje, maar hij bouwde in de loop der jaren een netwerk uit onder de allergrootsten. Drie luxewagens, waaronder een Porsche en een Ferrari, 7 miljoen euro en twee appartementen in het Prinsdom werden in beslag genomen.

Waarom een Belgische voetbalmakelaar opgepakt wordt in Monaco, vraagt u zich af? Om de eenvoudige reden dat Christophe Henrotay er al jaren woont en werkt. Het mondaine prinsdom is hem op het lijf geschreven: ‘beau garçon’, ‘glamourboy’, de uitstraling van een ‘dandy’. Henrotay leeft aan de Azurenkust in luxe, met zijn boot in de jachthaven binnen handbereik. Maar iedereen die Henrotay binnen het voetbalwereldje kent, getuigt dat achter de mooie façade een harde werker schuilt.

Zo heeft Henrotay zijn imperium ook opgebouwd. Rond de eeuwwisseling begon hij zijn carrière in de slipstream van zijn vader. Roger Henrotay was in het begin van de jaren zeventig aanvaller bij Standard, dat toen een glorieperiode kende met drie landstitels. Na zijn voetbalcarrière werd papa Roger secretaris-generaal bij Standard, maar toen daar in 1998 na tien jaar een einde aan kwam, stapte hij in het makelaarsvak.

Vader Roger Henrotay.Beeld Photo News

Daar schakelde Roger zijn zoon Christophe bij in, aanvankelijk als chauffeur. “Toen ik jong was en mijn vrienden een barbecue organiseerden, reed ik naar Lokeren of Sint-Truiden met een clubbestuurder die uit Engeland of ergens anders kwam. Ik deed 400 kilometer per dag”, getuigde Christophe Henrotay ooit zelf over die periode.

Maar al snel leerde de jonge Henrotay op eigen poten staan. De eerste bekende namen voor wie hij in België onderhandelde, waren Daniel Cruz en Nabil Dirar. Henrotay bouwde een reputatie op als gewiekst onderhandelaar, hij leerde met vallen en opstaan het harde makelaarswereldje kennen. Zo werd de recordtransfer van Marouane Fellaini naar Everton hem op het laatste moment door de neus geboord door andere makelaars.

Maar Henrotay bouwde gaandeweg een goeie reputatie op. “Mijn doel is een carrière uit te bouwen voor mijn speler, alles verloopt volgens een plan”, vertelde hij daarover ooit zelf. Henrotay ontpopte zich in het wereldje graag als een “Mister Proper”. Clubs en makelaars die met hem zaken deden, getuigen tot op de dag van vandaag dat er met Henrotay nooit een betaling gebeurde zonder officiële factuur.

Christophe Henrotay.Beeld BELGAIMAGE

De Belgische makelaar opereerde intussen vanuit Monaco, maar met zijn rechterhand Christophe Cheniaux behield hij een verlengstuk in België. On the road bouwde Henrotay een gigantisch internationaal netwerk uit. Gaandeweg werd hij onder meer kind aan huis bij Vadim Vasiljev (voorzitter AS Monaco), Vangelis Marinakis (eigenaar van Olympiakos), Alishu Oesmanov (aandeelhouder Arsenal), Miguel Angel Gil Marin (CEO Atletico Madrid), Bill Kenwright (voorzitter Everton) en Marina Granovskaia (algemeen directrice Chelsea). In het makelaarswereldje zelf mag hij Jorge Mendes (agent van onder meer Cristiano Ronaldo, Diego Costa en Bernardo Silva) tot zijn vrienden rekenen.

Zelf zorgde Henrotay ervoor dat zijn spelersportefeuille niet overvol geraakte. Terwijl andere spelers weleens klagen dat ze hun makelaar in geen drie maanden gehoord hebben, zorgde Henrotay ervoor dat hij altijd in contact bleef met zijn – overzichtelijk – spelersarsenaal. Een manier van werken die aansloeg bij de talentrijke jonge Belgen die opgang maakte. Zeker toen Henrotay ook nog eens Peter Smeets weghaalde bij de sociale cel van Anderlecht.

Smeets kwam op de loonlijst bij Henrotay. Niet om te helpen bij contractbesprekingen, maar louter en alleen om spelers sociaal te begeleiden. Kampte een speler van Henrotay in het holst van de nacht met een ziek kind? Geen probleem, Smeets was binnen de kortste keren ter plaatse. Daniel Van Buyten, Vadis Odjidja, Kevin Mirallas, Thibaut Courtois, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Yannick Carrasco… stuk voor stuk lieten ze zich begeleiden door Henrotay. De voorbije jaren ging Henrotay ook een samenwerking aan met Thierry Courtois, de vader van de nationale nummer één. Henrotay bemiddelde onderweg ook bij transfers van spelers die niet tot zijn portefeuille behoorden. Hij was goed thuis bij Anderlecht en bemiddelde onder meer voor de transfers van Charly Musonda Junior naar Chelsea en Chancel Mbemba naar Newcastle. 

Toen China een nieuwe afzetmarkt werd, was Henrotay er als de kippen bij om zich ook daar op de kaart te zetten. Hij transfereerde Carrasco naar Dalian Yifang. En toen de Rode Duivel daar problemen kreeg met zijn club, stond zijn makelaar binnen de kortste keren aan de andere kant van de wereld om die op te lossen. Toen er vorig jaar naar aanleiding van het dossier ‘Propere Handen’ een Belgische makelaarsvereniging werd opgericht met meer transparantie en een zuiverdere ethiek als doel, liet Henrotay zich meteen inschrijven als vice-voorzitter.

Hier wordt Henrotay geflankeerd door Youri Tielemans en Peter Smeets, op de Gouden Schoen in 2016.Beeld Photo News

Maar de voorbije jaren kwamen er ook barsten in het imperium van Henrotay. Hij verloor met Romelu Lukaku – die hij eerst naar Chelsea en later Everton loodste - één van zijn topspelers aan Mino Raiola, ook anderen haakten bij hem af. Henrotay kwam onder vuur omwille van zijn hoge commissies bij de transfers van Youri Tielemans (5,5 miljoen euro) naar Monaco en Leander Dendoncker (4 miljoen euro) naar Wolverhampton. Anderhalf jaar geleden kwam het ook tot een breuk met Peter Smeets, die zich niet langer kon vinden in de “carrièrebegeleiding” van een aantal spelers door Henrotay. Smeets diende zelfs een klacht in tegen Henrotay, waarop die sprak van “laster en eerroof”. Tot op heden bleef dat allemaal zonder concreet gevolg.

Tot vandaag behoren Thibaut Courtois, Yannick Carrasco, Kevin Mirallas en Dieumerci Mbokani tot het cliënteel van Christophe Henrotay. Eind augustus regelde hij nog de transfer van Mirallas naar Antwerp. Hoe dat allemaal verder moet na de aanhouding van de “golden boy” onder de Belgische makelaars, zal de volgende weken en maanden moeten blijken.

Met Daniël Van Buyten.Beeld photo_news