Sous-vide koken wordt steeds populairder: koken uit zakjes maar dan gezond
ReceptTien jaar na de introductie van sous-vide-apparaten voor thuiskoks lijkt deze gaartechniek steeds meer terrein te winnen. Voordelen van sous-vide koken? Het is gezond, precies én smaakvol.
Bij sous-vide-koken gaar je het eten langzaam in vacuümzakken in warm water. Bij deze gaarmethode blijven alle voedingsstoffen behouden, kunnen aroma’s niet ontsnappen en gaart het product gelijkmatig. Na het waterbad bak je het eten in de pan, voor een krokante buitenkant.
Het water wordt vooraf op de graad nauwkeurig ingesteld. Hierbij is, in tegenstelling tot bij traditioneel koken, niet de kooktijd maar de kooktemperatuur het belangrijkst. Een graad kan al veel verschil maken voor het eindresultaat.
Waar de huidige interesse vandaan komt? “De prijzen”, weet hobbykok en sous-vide-specialist Stefan Boer. “Een sous-vide-apparaat kostte bij de introductie zo’n 600 euro. Daarbij was zo’n ding een enorm geweld voor op het aanrecht.” Ondertussen bestaat er een verkleinde variant, de sous-vide-stick. “Deze kun je gemakkelijk opbergen en koop je voor 100 euro. Dat is een leuk cadeau voor onder de kerstboom.”
De feestdagen
Mensen zijn het niet gewend, terwijl het allemaal erg simpel en logisch is wanneer je het doorhebt
“Ook bij Blokker merken we langzaam maar zeker een groei van interesse in het sous-vide-koken”, aldus een woordvoerster bij Blokker. De winkelketen introduceert dit najaar een nieuwe sous-vide-stick. “Wij verwachten dat daarmee de bekendheid voor het sous-vide-koken een vlucht zal nemen, vooral richting de feestdagen.”
Boer vertelt dat dit nog wel eens voor verwarring zorgt bij nieuwe gebruikers. “Mensen zijn het niet gewend, terwijl het allemaal erg simpel en logisch is wanneer je het doorhebt.”
Onwaarheden
Toen Boer 9 jaar geleden begon met zijn kookblog was er maar weinig informatie te vinden over het onderwerp. Ondertussen is dit wel anders. “Deze grote hoeveelheid aan informatie heeft ook zijn nadeel”, legt Stefan uit. “Er wordt veel onzin verteld, vooral over de veiligheid. Echter, als je het goed doet, is het veiliger dan gewoon koken. Uit overdreven veiligheid worden te hoge temperaturen geadviseerd. Neem kipfilet, sous-vide kan dit al gegaard worden op 60 graden. Dat is hartstikke veilig.”
Aan de slag
Basisbenodigdheden: een pan met afsluitende deksel, een sous-vide-apparaat en afsluitbare zakken of potten. Mocht je (nog) geen apparaat hebben, dan kom je al een heel eind met een keukenthermometer. Wel is het zaak om ervoor te zorgen dat de temperatuur van het water constant blijft.
“Dit kan werken met een inductiekookplaat”, vertelt Boer. “Als je uitvogelt met welke inductiestand je de gewenste watertemperatuur bereikt, hoef je de temperatuur in principe niet constant te meten.”
Dit kun je vanavond nog uitproberen met onderstaande gerechten uit het boek sous-vide koken thuis.
Gemarineerde kippenboutjes
Ingrediënten
12 kippenbouten
120 gram yoghurt
2 eetlepels mosterd
20 gram honing
sap van 2 citroenen
1 bosje lente-ui
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel kerriepoeder
1 theelepel peper
1 theelepel zout
boter of olie
Bereiding
- Maak de marinade: meng de yoghurt met de mosterd, de honing, het citroensap, het paprikapoeder, het kerriepoeder, peper en zout.
- Leg de kippenbouten in de marinade en laat 1 nacht marineren.
- Stop de kippenbouten in een vacuümzaak. Gaar ze sous-vide 3 uur op 63 graden.
- Hak de lente-uitjes fijn.
- Haal de kippenbouten uit de zak en bak ze voor het opdienen af in boter of olie.
- Serveer met lente-uitjes.
Cheesecake
Ingrediënten
120 gram zandkoekjes
50 gram boter
500 gram roomkaas
100 gram suiker
zeste van 1/2 citroen
1 theelepel vanille-extract
60 ml melk
2 eieren
1 eierdooier
100 gram zure room
1 eetlepel bloem
Bereiding
- Smelt de boter.
- Verkruimel de koekjes in een kom en meng met de gesmolten boter. Er mogen nog wat klontjes zijn.
- Doe het zandkoekjesmengsel op de bodem van glazen potten (met deksel) en druk de bodem goed aan.
- Mix de roomkaas met suiker tot een smeuïg geheel. Voeg de melk, de eieren, en eierdooier (één voor één), de zure room en het vanille-extract toe. Mix nog eens. Voeg de bloem toe en mix tot er geen klonten meer zijn.
- Verdeel het beslag over de potten tot ze vol zijn. Sluit de potjes met een deksel. Gaar de potten sous-vide, anderhalf uur op 85 graden.
- Haal de potten eruit en laat ze afkoelen. Plaats ze in de koelkast en laat een nacht rusten.
Tip: lekker met frambozencompote of aardbeienconfituur.
Lees meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
Zo smakelijk kan intermittent fasting zijn: 5 recepten die bewijzen dat gezond niet saai hoeft te zijn
Periodiek vasten of intermittent fasting kennen we ondertussen wel. Meer zelfs, heel wat mensen schakelden tijdens de lockdown over op deze nieuwe eetwijze. Dokter en auteur Servaas Bingé schreef erover in zijn boek ‘16:8: Met intermittent fasting naar een gezonder gewicht.’ Hij licht toe hoe intermittent fasting werkt en deelt vijf recepten die binnen de levensstijl passen. Wat je meteen merkt? Gezond hoeft niet saai te zijn. -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Buyck
Ria Bakker
Hans Schoen