"Houd er steeds meer rekening mee dat 23 september niet wordt gehaald"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Vlaams Parlement wordt er "steeds meer" rekening mee gehouden dat er tegen 23 september geen Vlaamse regering gevormd zal zijn en dat de nieuwe minister-president die dag dus ook geen Septemberverklaring zal kunnen afleggen. Dat heeft voorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Onder meer het budgettaire kader waarmee de regering zal moeten werken, is voor de regeringsonderhandelaars een heikel punt, zegt hij. Gisteren al bevestigden anonieme bronnen dat de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld 23 september niet als een "fetisj" beschouwen. Ze mikken nog altijd op een akkoord tegen die datum, maar de "inhoud primeert op die symbolische timing", viel te horen.

Wilfried Vandaele, sinds juli de voorzitter van het Vlaamse Parlement, bevestigt nu dat de vooropgestelde datum mogelijk niet wordt gehaald. "Het kan nog altijd, maar wij houden er steeds meer rekening mee dat dit niet gebeurt." Volgens Vandaele is het afleggen van een Septemberverklaring op de vierde maandag van september vooral een kwestie van traditie. "Als de regering niet op tijd klaar is, zal het bureau van het Vlaams parlement samenkomen en beslissen dat er die dag geen Septemberverklaring komt." Vandaele hoopt dat een eventueel uitstel maar een paar dagen duurt.

Dat de Vlaamse formatie mogelijk wat meer tijd in beslag neemt dan eerst werd vooropgesteld, heeft volgens Vandaele onder meer met het financiële plaatje te maken. "Het manna valt niet uit de hemel, het budget is inderdaad een van de heikele punten." Maar ook inhoudelijk valt er nog werk te verzetten, zegt Vandaele. De verschillende thematische werkgroepen hebben over veel zaken akkoorden bereikt, maar de openstaande punten moeten nu nog in de centrale werkgroep worden behandeld, "waar knopen moeten worden doorgehakt".

bron: Belga