Vlaming wil wel gezonder eten maar vindt het te duur, is dat ook echt het geval?
Uit een enquête bij 500 Vlamingen door Het Vlaams Instituut Gezond leven blijkt dat bijna 6 op 10 Vlamingen het makkelijker zou vinden om gezonder te eten als gezonde voeding ook goedkoper was. Maar is ongezonde voeding wel echt zoveel goedkoper?
De enquête van Het Vlaams Instituut Gezond leven werd afgenomen bij 500 Vlamingen in aanloop naar de tweede verjaardag van de (nieuwe) voedingsdriehoek. Een grote meerderheid (69%) van de respondenten zegt in afgelopen jaar één of meerdere gezonde aanpassingen te hebben doorgevoerd in zijn of haar eetpatroon. Tegelijkertijd vindt een kleine meerderheid van alle respondenten (57%) dat als gezonde voeding ook goedkoper zou worden, het veel sneller de meer evidente keuze zou worden. 43% van de respondenten verwacht bovendien dat de overheid dit mee mogelijk maakt.
“Gezonde voeding niet duurder”
Toch hoeft gezonde voeding helemaal niet veel duurder te zijn. Uit een studie van de Britse Institute of Economic Affairs (IEA) uit 2018, blijkt dat gezonde voeding niet noodzakelijk een aanslag op je portemonnee moet betekenen. Zo is magere melk goedkoper dan volle, en zijn de gezondste cornflakes vaak het goedkoopste omdat er geen suiker en bijzondere smaakjes aan worden toegevoegd, zo klinkt het. De onderzoekers besloten zelfs met de stelling dat gezonde voeding over het algemeen goedkoper is.
Ook een eerdere studie uit 2013 van de Harvard School of Public Health in de Verenigde Staten concludeerde al dat gezonde voedingspatronen nauwelijks duurder zijn dan minder gezonde. Zij berekenden toen dat het verschil ongeveer neerkwam op € 1 per dag. Vlees en vis zijn wél duurder, maar die consumeer je sowieso ook beter met mate.
Edith Feskens, hoogleraar humane voeding aan de Universiteit van Wageningen, zei daar onlangs nog het volgende over in de Nederlandse krant AD: “Gezond eten betekent matig en gevarieerd eten, volgens de Schijf van Vijf. Voldoende groente en fruit, vis, kleine porties dierlijke producten als zuivel en vlees, en volkoren graanproducten. Binnen die schijf zijn er veel mogelijkheden om te variëren en te eten volgens je smaak. Sommige producten, zoals asperges, frambozen en verse vis, zijn altijd duur. Maar door andere keuzes te maken, tijd te besteden aan je voedsel en slim in te kopen kun je met een klein budget heel verantwoord eten.”
In onze krant concludeerde Pascale Naessens dan weer dit: “Op mijn lezingen weerklinkt vaak dat verse en kwalitatieve voeding te duur is. Mijn vaste repliek: ‘Wie is zo arm dat die het niet kan betalen?’ En niemand die dan natuurlijk zijn vinger opsteekt. Een aantal jaren geleden heb ik gekookt voor mensen die een uitkering krijgen van het OCMW. Zij zijn niet bezig met gezonde voeding, maar wel met overleven in de maatschappij. Voor hen moeten er andere oplossingen gezocht worden. Maar het gros van de mensen kan het zich wel permitteren. Wie voortdurend een nieuwe smartphone of jeans kan kopen, kan dat in principe ook voor kwalitatieve voeding. We moeten zelf weer meer aandacht krijgen voor wat in ons eten zit. Al die schandalen zijn een gevolg van het feit dat we onze voeding zo goedkoop willen. Zonder ons nog af te vragen hoe gezond dat dan nog kan zijn en wat er dan allemaal in verwerkt zit. En staan we er trouwens wel eens bij stil hoeveel een pakje chips of snoeprepen tegenwoordig kost? En dan heb ik het nog niet gehad over de dokterskosten die je uitspaart.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
Trends komen en gaan, maar ‘blates’ zouden weleens blijvers kunnen zijn. De iets diepere borden presenteren gerechten mooier en maken het stukken moeilijker om te smossen. Gloednieuw is het hybride item niet, maar het lijkt wel goed op weg om een vaste waarde in onze keukens te worden. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNicole Vogelaere
Marie Vandam
Jef Pauwels
Etienne De Bondt
Angelo De vie