Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Joost Hoving

Deze producten zijn nog perfect eetbaar na de houdbaarheidsdatum

In 2018 ging er in totaal 907.000 ton voedsel verloren, blijkt uit cijfers van de Vlaamse monitor van voedselverlies. Vooral het aandeel van gezinnen liegt er niet om: zij zijn verantwoordelijk voor 241.000 ton verspild voedsel. Vaak heeft dit te maken met de houdbaarheidsdatum. Als die datum verstrijkt zijn we geneigd het product in de vuilbak te kieperen, terwijl de meeste voedingswaren nog perfect eetbaar zijn. Wij zochten uit wat je echt moet weggooien en wat je gerust langer kan bewaren.

14 reacties

  • Verstappen Martine

    5 jaar geleden
    Het gebeurt dikwijls dat ik een pak kaas opendoe en er al schimmel op staat ook al is de vervaldatum niet verlopen. Diepvriesproducten ook zo iets waarvan je niet weet of ze al dan niet hald ontdooid zijn geweest. Fruit, ik kocht van de week nectarines nog te onrijp om te eten, 2 dagen erna rot en ga zo maar door.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Veel vervelender zijn die producten die hun houdbaarheidsdatum niet eens halen. Mooi ogende perziken die na twee dagen al beschimmelen. Verpakte kaas en bio burgers waar in ongeopende verpakking een week voor de vervaldatum schimmel op ontwikkelt. Lijkt steeds meer voor te komen.
  • Daniel Wouters

    5 jaar geleden
    Ja,ja,en op versleten banden kan je ook nog rijden totdat! de producenten nemen hier hun verantwoordelijkheid,de consument moet zijn verstand gebruiken,maar wanneer je een vervallen product gebruikt voor een groep bv scouts kamp ben je wel verantwoordelijk voor de gevolgen,dit artikel is weerom een verkeerd signaal.
  • Patrick Verbelen

    5 jaar geleden
    Zullen we het ook eens hebben over de massa's producten die al bedorven zijn lang voor de vervaldatum, dat is ook afval. Ik krijg soms de indruk dat warenhuizen een andere kalender gebruiken dan de onze.
  • Jean De Grande

    5 jaar geleden
    Dat weet ik, Stefanie. Het is om iemand na te laten denken. Kan daar niets mee gebeuren? Een paar dagen voor het verlopen naar voedselbanken, bvb?