© JAA

Film met 140 ballerina’s van dansgezelschap uit Schilde gaat in première in Kinepolis

Toen Gilly Hickman en Andy Maertelaere vijftien jaar geleden de dansschool van Schilde overnamen, was dat een echt ‘Turning Point’. Nu staat de vereniging voor een hoogtepunt in haar bestaan. Woensdag 18 september gaat ‘Game on!’ in première in Kinepolis. In de hoofdrollen van deze langspeelfilm: alle 140 leden van Turning Point.

Jan Auman

Gilly Hickman, opgegroeid in het Engelse graafschap Worchestershire, en Eekloonaar Andy De Maertelaere leerden elkaar “ages ago” kennen als professionele dansers in het ballet van het Coburg Landestheater in Duitsland. Toen ze in Schilde belandden, bliezen ze de lokale balletschool nieuw leven in. Turning Point is vandaag een bloeiende dansvereniging met 140 leden, variërend in leeftijd van 4 tot 40 jaar.

“Onze grote voorstellingen die we gemiddeld om het anderhalf jaar in elkaar steken, zijn traditiegetrouw hoogtepunten in ons dansjaar. Maar twee jaar geleden rijpte het idee om het eens iets anders, groter aan te pakken”, vertellen Gilly en Andy. “Met z’n allen een heuse dansfilm maken. Dat zou pas een statement zijn. Via onze zoon Jarod (19) konden we het productiehuis Cinemotion van cineast Robin Bogaerts strikken. Het enthousiasme onder onze leden en ouders was meteen groot. Maar we moesten eerst wel de nodige budgetten bij elkaar krijgen. Dankzij sponsors, onze ticketverkoop en de steun van cultuurschepen Kathleen Krekels (N-VA) weten we al voor de release dat we dit project minstens break-even zullen afsluiten.”

© JAA

Tien draaidagen

Voorop stond dat de filmproductie een unieke ervaring zou worden voor alle dansers van Turning Point. “En in dat opzet zijn we geslaagd”, evalueren Gilly en Andy. “Dankzij een strikte planning, veel trainen en de medewerking van ouders en vele partners hebben we deze uitdaging tot een goed einde kunnen brengen. Dat was niet altijd evident. Overdag zitten de meeste kinderen natuurlijk op school. We moesten de opnames dus nauwgezet in een vakantieperiode plannen. Logistiek gezien was dat een hele uitdaging. We hadden tien draaidagen ingepland in de paasvakantie en gelukkig volstonden die om alle scènes in te blikken. Ook al omdat het weer meezat, al was het soms wel koud aan de voetjes van onze ballerina’s tijdens de buitenopnamen.”

Jarod De Maertelaere bouwt onder de naam The Artist of Sounds boeiende muzikale landschappen aan een loopbaan als dj en muzikant. Zijn composities voor elektronische muziek - heel verschillend in stijl en sfeer - waren het vertrekpunt voor zijn ouders en Claudia Acquavia om mooie choreografieën te bedenken. Computerspelletjes vormen de rode draad tussen de verschillende scènes. Dialogen zijn er niet in deze eerste Turning Point-film, maar de dansen moeten voor zich spreken om een uur boeiende cinema voor vertoning op het grote scherm op te leveren.

© JAA

Prachtige locaties

De makers van de film zochten wel een tiental verschillende locaties op om de danspassen van hun poulains te laten voeren en op te nemen. “Dankzij de medewerking van ouders en sponsors konden we onder meer filmen in en voor kasteel Pulhof in Wijnegem, in kunstgalerij Campo & Campo, in het Fitness Center van Schilde, één van onze vaste oefenlocaties, maar ook in het Dorpshuis van ’s-Gravenwezel en het park van Schilde. We zijn alle betrokkenen dankbaar voor zoveel gastvrijheid”, aldus Gilly en Andy.

Eén van de scènes speelt zich af op de trappen van bioscoopcomplex Kinepolis in Antwerpen. Meteen was de cirkel rond want het is ook daar dat ‘Game on!’, die gemonteerd zowat een uur duurt, woensdag in première zal gaan en die drie keer vertoond zal worden op groot scherm. “Natuurlijk zullen al onze sterren en hun familieleden dit niet willen missen. De voorverkoop loopt aardig, maar de afgehuurde bioscoopzaal is groot. Iedereen die wil, kan nog komen kijken”, aldus Gilly.

Vertoning ‘Game on!’ van Turning Point Balletschool, Kinepolis Antwerpen woensdag 18 september om 17.30; 19.15 en 20.45 uur. www.turning-point-balletschool.be