Direct naar artikelinhoud
Proximus

Opvolging Leroy bij Proximus wordt moeilijke klus

Dominique LeroyBeeld Hollandse Hoogte / Alex Vanhee

Terwijl het remuneratie- en benoemingscomité van Proximus zich buigt over de opvolging van Dominique Leroy, pogen de bemiddelaars de plooien glad te strijken.

Het remuneratie- en benoemingscomité van Proximus heeft zich voor het eerst over de opvolging van Dominique Leroy gebogen. Er moest onder meer een headhunter aangeduid worden, die een eerste selectie kan maken van potentiële kandidaten. Het remuneratiecomité heeft een schets gemaakt van de gewenste eigenschappen van een kandidaat-ceo.

Onderdeel van de zoektocht zijn uiteraard ook de loonvoorwaarden. Sinds de bekendmaking van Leroy dat ze naar de Nederlandse telecomgroep KPN overstapt is er een en ander te doen geweest over het loonplafond van de managers in overheidsbedrijven.

Onder toenmalig minister Jean-Pascal Labille (PS) werden de lonen van de overheidsmanagers af­ge­topt, het basisloon van Leroy bedroeg daardoor 523.000 euro. “Die loonnorm zelf wordt niet in vraag gesteld”, zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. “Maar het is een feit dat mevrouw Leroy de enige van het uitvoerend comité is die geen recht heeft op een langetermijnbonus. Voorzitter Stefaan De Clerck heeft daar al op gewezen.”

Ook dat was een beslissing van Labille, omdat hij zich wilde afzetten tegen vergoedingen op basis van aandelenkoersen. Dat leidde wel tot een aberratie: vorig jaar werd ruim 1 miljoen euro bruto verdeeld onder de zeven directieleden, maar de CEO kreeg daar niets van.

Volgens De Standaard zou daarom een hogere variabele vergoeding voor de nieuwe CEO op tafel liggen: er zou sprake zijn van een variabel loon op lange termijn. Dat moet wel nog bekrachtigd worden door de raad van bestuur, zegt een bron uit die bestuursraad aan De Morgen. “Tot dan geef ik daar geen bevestiging over.” Volgende week donderdag komt de raad van bestuur samen. Dan wordt wellicht pas de knoop doorgehakt over de verloning van de nieuwe CEO.

De overheid heeft als meerderheidsaandeelhouder wel een beslissende stem in dat verhaal. Het remuneratie- en benoemingscomité mag dan wel de nieuwe CEO zoeken en de contractvoorwaarden opstellen, de regering kan wegen op de finale beslissing via de raad van bestuur. Probleem daarbij is wel dat er nog geen nieuwe regering is en dat de referentieaandeelhouder bijgevolg een rem is op de besluitvorming.

Spontane acties

Intussen is de sfeer in het bedrijf redelijk bits. Donderdag braken, voor de derde dag op rij, opnieuw spontane stakingsacties uit. Dat gebeurde vooral in Wallonië, met acties in Charleroi, Namen, Luik, Libramont, Verviers en Sankt Vith. Maar ook in Kortrijk zijn er acties, delen de vakbonden mee. “Wij hebben niet opgeroepen tot stakingen, maar steunen de spontane acties wel”, zegt Bart Neyens van ACOD . “We begrijpen het gemoed van de werknemers. Ze ervaren het vertrek van de CEO als verraad, als een dolk in de rug. Het personeel vindt dat de CEO haar plaats niet meer heeft in het bedrijf.”

Inmiddels heeft de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg twee bemiddelaars aangesteld: een Franstalige en een Nederlandstalige. Zij moeten het overleg over de in januari aangekondigde herstructurering weer vlot trekken. De bonden willen dat Leroy meteen opstapt in plaats van in december en eisen dat het transformatieplan heroverwogen wordt. De vakbonden zitten vrijdag voor het eerst aan tafel met de bemiddelaars, die woensdag al met de directie overleg hebben gepleegd.

Fabrice Gansbeke spreekt over een nieuwe fase in de onderhandelingen over de herstructurering. “Na ruim acht maanden van intensieve gesprekken is het de duidelijke wil van het management om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen en zo snel mogelijk een lange periode van onzekerheid voor vele medewerkers af te sluiten”, klinkt het. “Het Uitvoerend Comité hoopt in de volgende weken een akkoord te kunnen bereiken, in overleg met de sociaal bemiddelaar en de vakorganisaties.”