v
Volledig scherm
v © Shutterstock

Katholiek onderwijs wil juridische duidelijkheid over toedienen zorg op school

Een leerling met ADHD een pilletje geven, wanneer de ouders erom vragen? Een verband verversen bij een open wonde? Een vingerprik bij een diabetespatiëntje, omdat het kind zelf niet durft? Sondevoeding toedienen bij een leerling met een ernstige motorisch beperking? Het zijn taken waarvoor geregeld op leraren wordt gerekend, maar die juridisch gezien niet toegelaten zijn. Daarom biedt Katholiek Onderwijs Vlaanderen een werkbaar kader aan scholen die leerlingen de nodige verpleegkundige zorg willen toedienen, maar de onderwijskoepel vraagt ook een aangepaste juridische omkadering.

4 reacties

  • Leonarda Van Opbroecke

    5 jaar geleden
    Vroeger hadden we een verpleegster of toch 1e hulppost op school. Zoals er vroeger toezicht was in refters. Mensen in dienst bij scholen en hoorde bij het 'gratis' onderwijs! Nu valt alles in handen van leerkrachten. Zelfs pampers vervangen. Vraag me af aan wie zijn lonen deze financiele bezuinigingen zijn toegevoegd?
  • gustaaf van bever

    5 jaar geleden
    Waarom de verantwoordelijkheid betreffende medicatie en medische verzorging op de schouders van leerkrachten leggen? Voor noodgevallen, een tweetal EHBO opgeleiden , niet noodzakelijk leraars per school die desnoods direct contact kunnen maken met dokter of hulpdiensten..en de ouders...Die twee mogen dan niet samen afwezig zijn...
  • Ann Dupont

    5 jaar geleden
    Op de school van mijn kinderen moet de arts een document invullen voor ze medicatie toedienen. Zonder attest, geen medicatie of gelijk welke medische handeling. Behalve bij een ongelukje op school, dan dienen ze de eerste zorgen toe en daar stopt het dan ook. Zo moet mijn dochter (tijdelijk) pijnstilling nemen wegens breuk in de vinger en een gescheurde pees, en ook dit is met attest van de arts...
  • Lynn Vandemoortele

    5 jaar geleden
    ... Zou het interessant zijn om een psychiatrisch verpleegkundige aan te stellen over x/aantal scholen in de regio? Voor een ruimer aanbod te geven rond gezondheidsinstandhouding?