© FrPe

Bomenbeul toont berouw: “Ik was gefrustreerd door de natuur”

Een boer heeft bekend dat hij de zeven eiken op de Hoeseltse Hombroekstraat met gif inspoot. “Ik had dat niet mogen doen”, zegt Robert V. berouwvol. “Maar ik was gefrustreerd omdat de bomen al het water op slorpten en de zon wegnamen van mijn bonenveld.”

Fred PEETERS

Zo’n twintig jaar geleden plantte de gemeente Hoeselt langs de Hombroekstraat moeraseiken. Sommige eiken groeiden goed, andere minder. Vorig weekend werd duidelijk waarom.

“Een getuige zag zaterdag hoe de boer met een boormachine gaten boorde in de bomen naast zijn veld”, zegt schepen van Leefmilieu Bert Vertessen (N-VA). “De milieuraad werd ingelicht en die leden stelden toen vast dat zeven bomen boorgaten hadden en dat die gaten ook ingespoten waren met een chemische stof. De media-aandacht rond dit voorval zal de dader ook wel geholpen hebben om naar de politie te stappen en te bekennen.”

De milieudienst zal ter aanvulling van het proces-verbaal een schadedossier opmaken. “Als de bomen reddeloos verloren zijn, moeten ze gerooid worden en opnieuw aangeplant. Die aankoop en het rooi- en plantwerk zal zo’n 10.000 euro kosten. “De andere optie -die we eerst proberen- is een boomchirurg in te schakelen om te onderzoeken of de bomen nog te redden zijn”, zegt Vertessen. “Werkuren, behandelingen en materiaal zijn dan ook te betalen door de gaatjesboorder.”

Verlies

Die gaatjesboorder blijkt de gepensioneerde landbouwer Robert V. uit Schalkhoven. Hij betuigt spijt, maar vraagt begrip. “Mijn zoon heeft het bedrijf overgenomen, maar ik help hem nog regelmatig. Ik heb spijt van wat ik gedaan heb. Ik ben gefrustreerd geraakt doordat die bomen alle zon wegnamen en alle water opslorpten. Ik heb bonen op dat veld staan en de schaduwen van de bomen reikten tot vijftien meter diep waardoor mijn verlies op die schaduwplekken honderd procent is. Maar goed, ik had dat niet mogen doen, dat heb ik spijtig genoeg pas nadien beseft. Daarom ben ik mezelf gaan aangeven. Want ik zie de natuur ook graag.”

Maar die natuur maakt het de boeren soms moeilijk, vindt Robert V. “De opschietende natuur maakt het de landbouwers niet gemakkelijk. De wegjes zijn vaak zo dichtgegroeid dat we er met onze machines niet meer op de velden geraken. Ik ben niet de enige die hierover klaagt. Vele boeren hebben die problemen. Als er bij u een boom op de stoep groeit en elke herfst verstoppen zijn bladeren de afvoer, dan zal dat ook op uw zenuwen werken. Dat is een beetje vergelijkbaar met wat ik meemaak. Hoe dan ook zal ik de schade vergoeden, al hoop ik dat het minder is dan 10.000 euro. De bomen zijn hopelijk nog te redden.”

Voorbeeld?

Of er nog een rechtszaak komt, hangt af van het parket aan wie de politie het proces-verbaal overmaakt. Mits er schuldinzicht is en nadat de man de schade vergoed heeft, kan het parket beslissen niet te vervolgen. Maar misschien wil de rechter ook een voorbeeld stellen omdat er in Hoeselt al meerdere malen – ook door anderen – beschadigingen werden toegebracht aan bomen.