Spuit met insuline. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Spuit met insuline. Beeld ter illustratie. © Getty Images/Maskot

Diabetes type 2 is niet ongeneeslijk, zegt deze arts: “De behandeling ervan is vaak verkeerd”

1 op de 12 Belgen lijdt vandaag aan diabetes type 2, en dat cijfer zit al jaren in stijgende lijn. Vergrijzing en onze ongezonde leefstijl zijn de grote boosdoeners. Maar is diabetes type 2 ook een chronische ziekte? Nee, zegt arts en voedingswetenschapper William Cortvriendt. “In 80 procent van de gevallen kan je diabetes type 2 meestal omkeren. Alles valt en staat met de juiste voeding om de onderliggende stofwisselingsstoornis aan te pakken.” Want de huidige behandelingen volstaan vaak niet. “Die verzieken de kwaliteit van leven en verkorten je levensverwachting.”

7 reacties

  • Guy Stoffelen

    5 jaar geleden
    Absoluut waar, diabetes 2 is een ziekte van insulineresistentie en kan opgelost worden met een laag koolhydraat dieet. Eindelijk beginnen julie goede en waarheidsgetrouwe artikels te maken. Ik ga nog een abonnement moeten nemen...
  • Emmely Vranckx

    5 jaar geleden
    Bruno Draulans, type 2 is absoluut geen autoimmuunziekte. Type 2 diabetes komt er door de combinatie van onvoldoende afgifte van insuline bij een glycemiestijging en onvoldoende activiteit van insuline op de spieren enz. Maar enkel type 1 is een autoimmuunziekte. Jammer genoeg wordt type 2 te vaak vergeleken met de type 1. Het is nochtans niet te vergelijken.
  • Ronald Van Beneden

    5 jaar geleden
    Dat is geen genezing de miserie begint van voren af aan als je ook maar afwijkt van het dieet. In India was er destijds een dokter in ayurveda die genas diabetisch in 2 max drie weken. Natuurlijk zijn ze in het westen potdoof want dan valt gans de business in duigen.
  • Frank Van de Velde

    5 jaar geleden
    Grappig dat die dokter met de remedies van de jaren 80 op de proppen komt. Uiteraard zakt je bloedsuiker als je geen koolhydraten en suikers eet, dat ook bij niet diabeten. Uiteraard zakt je bloedsuiker als je aan sport doet, hoewel het met explosieve sporten ook kan stijgen de eerste uren na de sport. De behandeling van vandaag is echter het proberen te benaderen van een volledig functioneel persoon die als hij normaal, gezond eet en beweging heeft zijn bloedsuiker onder controle kan houden.
  • Bruno Draulans

    5 jaar geleden
    De klassieke geneeskunde heeft veel vraagtekens van onwetendheid, wat betreft autoimuunziektes en daar valt diabetes 2 ook onder. Ikzelf heb een mildere vorm van Sarcoidose en kreeg de symtomen onder controle door het veranderen van mijn voeding (glutenintollerantie of overgevoeligheid) ipv de klassieke Medrol behandeling, voorgeschreven in uzLeuven. Ik wacht nu op het resultaat van de laatste bloedafname.