Direct naar artikelinhoud
Europa

Volgende week toelichting bij ‘bizarre’ portefeuilles EU Commissie, zoals ‘Bescherming van de Europese levensstijl’

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.Beeld AFP

De nieuw verkozen voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, kondigde dinsdag de namen en bijhorende portefeuilles aan voor haar ploeg. Een aantal van die functies kregen een merkwaardige benaming zoals ‘Bescherming van de Europese levensstijl’ en ‘Economie in functie van het volk’.

David Sassoli, president van het Europees Parlement, stond donderdag de pers te woord en liet weten dat Von der Leyen de benamingen voor de portefeuilles volgende week zal toelichten. Zelf voegde de Italiaan er nog aan toe dat onder andere de tijdsdruk wellicht zorgde voor “een zekere luchtigheid en haast, met vrij originele en bizarre namen als gevolg”.

Lees ook:

Didier Reynders mag Viktor Orbán in het gareel houden: kan hij het verschil maken?

‘Hij heeft een Make America Great Again-petje in zijn bureau’: wie is de jongste EU-Commissaris ooit?

Vooral de nieuw vernoemde portefeuille van de Griekse Margaritis Schinas – ‘Bescherming van de Europese levensstijl’ – kreeg de wind van voren nadat de president elect haar team voorstelde. Schinas zal onder andere instaan voor migratie, en dan komt de benaming beledigend over omdat ze impliceert dat migranten en vluchtelingen een bedreiging vormen voor de Europese levensstijl, zo luidt de kritiek van verschillende parlementsleden en vertrekkend voorzitter Jean-Claude Juncker.

En hoewel Sassoli geen directe kritiek gaf, erkende hij wel dat “fundamentele woorden als ‘immigratie’, ‘cultuur’ en ‘onderzoek’ ontbreken en zeer belangrijk zijn”.