Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat lunchen

Elio Di Rupo (PS).Beeld BELGA

Bijna drie  kwart van de Belgen gaat werken met de auto, Vlaamse onderhandelaars leggen afschaffing ‘detachering’ leraars op tafel en pizza is alleen in Italië gezond. Wees mee met het nieuws in enkele minuten.

In het nieuws

1. Oorlogsverklaring aan middenveld: Vlaamse onderhandelaars leggen afschaffing ‘detachering’ leraars op tafel

Bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering loopt de spanning op rond één cruciaal domein: onderwijs. CD&V, Open Vld en N-VA onderhandelen daar vandaag opnieuw over. Een maatregel om de afvaardiging (‘detachering’) van leerkrachten af te schaffen, ligt op tafel. Die moet het lerarentekort stelpen, maar is een oorlogsverklaring aan het middenveld.

2. Elio Di Rupo (PS) wordt minister-president van Waalse regering met MR en Ecolo

PS-voorzitter Elio Di Rupo wordt Waals minister-president. Dat laat de PS weten. Di Rupo zal aan het hoofd staan van een paars-groene regering, waarvan huidig Waals minister-president Willy Borsus (MR) het nummer twee wordt. De partijcongressen van PS, MR en Ecolo hebben gisteravond de regeerakkoorden goedgekeurd. Vandaag leggen de ministers de eed af in het Waals Parlement.

Lees ook:

Van Grieken kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter: ‘Ambitie om Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen maken.’

3. Kreeg Herman Van Holsbeeck geld onder tafel?

Met de arrestatie van Herman Van Holsbeeck gaat het dossier rond miljoenenfraude met commissies, waarvoor spelersmakelaar Christophe Henrotay al werd aangehouden, een nieuwe fase in. De gewezen Anderlecht-manager sliep afgelopen nacht in de cel. Hij ontkent de corruptie.

Lees ook:

Insiders zagen Herman Van Holsbeeck de laatste jaren veranderen: ‘Een verschil van dag en nacht.’

Herman Van Holsbeeck.Beeld Photo News

4. Terreurslachtoffers vragen berechting van IS-leider Al-Baghdadi

Vijf advocaten van slachtoffers van de aanslag in Parijs hebben een brief bezorgd aan de onderzoeksrechters met de vraag om IS-leider Abou Bakr al-Baghdadi te berechten op het terreurproces, als medeplichtige of opdrachtgever. ‘Goed idee’, zeggen de slachtoffers van 22 maart, die zich nu beraden met hun advocaten.

5. De comeback van Kim Clijsters: waanzin, wanhoop of weldoordacht?

Is de aangekondigde comeback van Kim Clijsters als proftennisspeelster waanzin, wanhoop of weldoordacht? Het is nooit vertoond, wat niet wil zeggen dat het niet kan lukken. Maar of het verstandig is? Antwoord in beraad.

6. Bijna driekwart van de Belgen gaat werken met de auto

De auto blijft het populairste vervoersmiddel van de Belg om naar het werk te pendelen. Dat blijkt uit het internationale mobiliteitsrapport van hr-bedrijf SD Worx, waarbij in België 2.500 werknemers werden bevraagd. ‘Hoewel pendelaars steeds meer voor duurzamere alternatieven kiezen, ziet bijna de helft van de Belgen nog steeds geen andere optie dan met de wagen naar het werk te gaan’, klinkt het.

Verkeer in Brussel.Beeld Photo News

7. Nieuwe wet moet tweede zaak-Julie Van Espen vermijden

Opnieuw is een zware crimineel op de loop nadat een rechter hem na zijn veroordeling niet onmiddellijk liet aanhouden. Paul ­Bloemen (53) werd in mei tot vijftien jaar cel veroordeeld, maar blijkt al sinds eind augustus voortvluchtig. Ook na de moord op Julie Van Espen weerklonk er kritiek. ‘We hebben een wetsvoorstel klaar om de rechter meer middelen te geven om een veroordeelde op te sluiten’, zegt Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).

8. Kunst- en muziekfestival Horst moet Vilvoorde hip maken

Een jaar geleden zette het kunst- en muziekfestival Horst er een punt achter in het gelijknamige kasteel. Dit weekend plaatst de organisatie een nieuw hoofdstuk in de steigers. De naam en het concept zijn gebleven, alleen de locatie is anders. Welkom op Horst in Vilvoorde.

Horst.Beeld Francis Vanhee

Bij de koffie

1. ‘Als je je overgeeft aan de liefde, kom je gek genoeg het dichtst bij jezelf’

De Vlaamse kunstenaar en journalist Fleur Pierets schreef een boek over haar geliefde, die ruim anderhalf jaar geleden plotseling overleed. Het is onderdeel van een rouwproces dat nog lang niet ten einde is en biedt inzichten die de rouw ver overstijgen. 

Lees ook:

Liefste Fleur, jij zonder jullie: dat moest een vergissing zijn.

2. Pizza is alleen in Italië gezond. En nog negen onderzoeken die onbedoeld komisch zijn

Ook voor de man die aantoonde dat pizza gezond is, maar alleen in Italië, is er nu een plechtige onderscheiding. De als promovendus aan de Universiteit van Maastricht verbonden Italiaan Silvano Gallus heeft afgelopen nacht in de VS voor zijn pizzaonderzoek een IgNobelprijs ontvangen, een jaarlijkse humoristische prijs voor serieus onderzoek dat onbedoeld op de lachspieren werkt.

3. Deborah (28) over haar burn-out: ‘Mijn mama moest mij opnieuw leren eten’

Dit is het verhaal van Deborah. Ze is 28 en freelancejournalist. Ze kreeg een burn-out toen ze haar studies journalistiek combineerde met een job in de horeca. “Ik was koffie aan het maken voor een klant, en zakte midden in het restaurant in elkaar. Mijn lichaam kon gewoon niet meer.”

Deborah Seymus (28).Beeld Dries Vermeulen

4. Danira versus Gert en James: voorlopig gelijkspel tussen tafel, bed en zetel

Wie breit er het best een eind aan de televisieavond? Gert en James of Danira? De Morgen zapte twee weken lang tussen Vandaag en Gert Late Night op zoek naar een antwoord.

Lees ook:

Waarom Vandaag met Danira wel degelijk vernieuwend is.

5. Jens Dendoncker: ‘Ik zie mijn therapeut nog altijd, ik weet hoe snel het licht kan uitgaan’

Komiek en presentator Jens Dendoncker (29) is niet zomaar gevraagd als gezicht van Rode Neuzen Dag. Ooit was hij zelf stuurloos en werd hij op het nippertje gered na een zelfmoordpoging. Vandaag verdeelt hij zijn tijd tussen een knap lief en een carrière in de spotlights. ‘Ik kan me geen beter scenario inbeelden.’

Jens Dendoncker.Beeld Carmen De Vos