Beklaagden vragen vrijspraak in zaak rond dodelijk ongeval met torenkraan: “Volgens deskundige treffen wij geen schuld”

© Jelle Houwen

In de correctionele rechtbank van Veurne werd vrijdagochtend de zaak van het dodelijke ongeval met de torenkraan in Nieuwpoort ingeleid. De zaak werd echter meteen op lange termijn uitgesteld doordat de advocaten eerst hun conclusies zullen opstellen. Op 24 april komt de zaak opnieuw voor. Alle beklaagden vragen de vrijspraak. “Wij stelden een eigen deskundige aan die van mening is dat ons geen schuld treft”, zegt advocaat Koen Lips namens kraanbedrijf Neremat.

Jelle Houwen

Het ongeval met de torenkraan dateert van 27 december 2017. Die dag stond er een erg strakke wind aan de kust. De torenkraan stond er opgesteld in de Meeuwenlaan, een kleine zijstraat van de Zeedijk. Daar werd een nieuw appartementsgebouw neergepoot.

Door de inbeukende stormwinden begon de kraan te zwenken en kantelde uiteindelijk. De torenkraan zelf tuimelde neer en kwam tussen twee residenties neer. Maar tijdens het vallen beschadigde de kraanarm een groot dakappartement maar bovenal: het tonnen zware tegengewicht ploft neer op residentie Mosselbank, aan de Franslaan.

© Jelle Houwen

In totaal dertien flats raakten beschadigd, waarvan er zes volledig vernield werden. Op de bovenste verdieping was een bejaard koppel uit Marke televisie aan het kijken. Hun flat stortte met de gewelven volledig in. Sonja Schepens overleefde het drama niet, haar man Abel Vallaeys moest gered worden en verkeerde in kritieke toestand. Hij stelt zich burgerlijke partij, net als een veertigtal anderen. Het gaat om alle eigenaars van flats die schade opliepen, en daarnaast ook mensen die andere schade hadden: er raakten ook verschillende auto’s vernield. Intussen is alle schade aan de flats hersteld.

Verkeerde kraan

In de zaak zijn er vier beklaagden. Het kraanbedrijf Neremat uit Izegem is gedagvaard als institutioneel bedrijf. Ook de zaakvoerder van dat bedrijf staat terecht. Daarnaast zijn er nog twee werknemers gedagvaard: de man die de verantwoordelijkheid voor de montage ter plaatse van de kraan, en de man die de leiding over de voorbereiding van de werf had.

Een deskundige van het parket oordeelde dat de verkeerde kraan werd gebruikt. Een kraan die geen rekening hield met de specifieke rukwinden aan de kust. De beklaagden riskeren tot twee jaar cel en 8.000 euro boete. Het bedrijf Neremat zelf riskeert een veel hogere boete. Het is aan de rechter om te beslissen wie hij straft: het bedrijf of de werknemers en wie in dat geval de zwaarste verantwoordelijkheid draagt.

© Jelle Houwen

Alle beklaagden vragen de vrijspraak. “Het wordt een ingewikkelde technische discussie, maar onze eigen deskundige, een professor in de metaalkunde, is zeer duidelijk en staat rechtlijnig tegenover de deskundige van het parket: er valt ons niets te verwijten”, zegt advocaat Koen Lips namens bedrijf Neremat en de verzekeraar. Weduwnaar Abel Vallaeys liet bij monde van zijn advocaat weten het hele hoofdstuk zo snel mogelijk achter zich te willen laten.

Op 24 april wordt de hele dag gepleit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen