Direct naar artikelinhoud
Politiek

Jean-Marie Dedecker wil excuses na uitspraken Juncker over Franstaligen aan de kust: ‘Hij was waarschijnlijk straalbezopen’

De uittredende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude JunckerBeeld EPA
, en

De uitspraken van uittredend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, over de behandeling van Franstaligen aan de kust, schieten in het verkeerde keelgat bij Jean-Marie Dedecker. “Ik denk dat onze vriend iets besteld heeft toen hij straalbezopen was. Ik ga verontschuldigingen vragen”, zegt de burgemeester van Middelkerke.

Juncker brengt elk jaar enkele dagen in Middelkerke door. “Dertig jaar geleden kon ik bij de slager of de bakker gerust iets in het Frans bestellen. Vandaag wordt dat niet meer geaccepteerd, dus praat ik Duits”, zegt hij in De Tijd en L'Echo. “Dat kan blijkbaar wel. Ik vind dat schandalig belachelijk.”

“België zou het model kunnen zijn voor een geslaagd samenwonen”, zegt hij nog in het interview. "Helaas is dat nog niet het geval. Ik heb nog nooit een Belg ontmoet die trots is op zijn land.”

Die uitspraken worden in Middelkerke niet gesmaakt. “Als ze hem niet verstonden, was dat waarschijnlijk omdat hij bezopen was, wat zo’n driekwart van de dag is. Hij krijgt een brief met de vraag zich te verontschuldigen. Ik ga ook eens naar Luxemburg om een halve kilo boerenpastei te bestellen in het Nederlands. We zullen eens zien hoe ze daar reageren. Zo’n uitspraken betamen niet voor een voorzitter van de Europese Commissie. Niemand die hem hier ooit gezien of gehoord heeft, niet op café, laat staan bij de beenhouwer. Meer de helft van de leefloners in Middelkerke komen uit Wallonië, we zijn onophoudelijk gul.”

Ook de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein toont zich op Twitter niet tevreden. “Wat een wereldvreemdheid. Beweren dat de kust niet gastvrij is en hij hier noodgedwongen Duits zou moeten spreken. Iedereen is hier welkom, ongeacht de taal die men probeert te spreken.”