maandag 16 september 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

FélixTshisekedi. AFP

Eerste bezoek van Congolese president in 12 jaar

MELSBROEKVan een militair saluut bij aankomst in Melsbroek tot een lunch met de koning. België haalt alles uit de kast voor de komst van de kersverse Congolese president Félix Tshisekedi (56).

Niet slecht voor iemand die de verkiezingen eigenlijk verloren heeft. Maar ons land wil na jaren van diplomatieke malaise de plooien toch opnieuw gladstrijken.

Het is de eerste keer in twaalf jaar tijd dat een Congolese president ons land aandoet. In 2007 hield voormalig president Joseph Kabila een kort werkbezoek in een gespannen sfeer. Maar nu zal het bezoek helemaal anders verlopen. Félix Tshisekedi, die maandag in de late namiddag landt, zal met alle egards ontvangen worden, en zal tot vrijdag in België blijven.

Contrast met Kabila

Het contrast met de vroegere president Kabila kan niet groter. De voorbije jaren zakten de relaties tussen België en Congo tot een dieptepunt. Omdat Kabila de presidentsverkiezingen bleef uitstellen en iedere vorm van protest onderdrukte, schortte ons land eind 2017 een deel van de ontwikkelingssamenwerking op. Daarop sloot Kabila het Belgische consulaat in Lubumbashi en het Schengenhuis in Kinshasa, een soort Europees consulaat dat België beheert. Het aantal vluchten tussen Brussel en Kinshasa werd verplicht verlaagd van zeven naar vier per week.

Intussen zijn de spanningen alweer afgenomen. Het Schengenhuis is weer open en Brussels Airlines vliegt opnieuw zeven keer per week naar Congo. De relaties met ons land normaliseren is al sinds zijn aantreden een streefdoel voor Tshisekedi. De president zal tijdens het staatsbezoek daarom naar alle waarschijnlijkheid het Congolese consulaat in Antwerpen heropenen een intenties ondertekenen voor verdere militaire samenwerking met ons land.

(agg)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws