maandag 16 september 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Voor het eerste klinkt in Franstalig België een ander geluid, zelfs Elio Di Rupo liet al verstaan dat hij voor veel openstaat – “behalve confederalisme”. Maar een nieuwe federale regering is nog niet voor morgen.  ISOPIX 

PS en MR maken opening naar Vlaanderen en N-VA

BrusselZoals verwacht komt er na de vorming van de Waalse regering eindelijk beweging op federaal niveau. PS en MR zetten de communautaire deur op een kier. Een tactische zet om goodwill te creëren aan Vlaamse kant, want een communautaire aardverschuiving zit er niet meteen in.

“Wallonië moet zijn lot in eigen handen nemen.” Dat zei de nieuwbakken voorzitter van het Waals Parlement Jean-Claude Marcourt, de PS’er die straks ook de federale onderhandelingen zal voeren, dit weekend op de Waalse Feesten. Het moet N-VA als muziek in de oren klinken. De Vlaams-nationalisten hopen al lang dat bij PS het besef ontstaat dat Vlaanderen en Wallonië het best hun eigen koers varen. Het is de basis voor het confederalisme dat de partij nu op tafel legt.

Alleen ziet niemand bij de Franstaligen – en bij uitbreiding de andere Vlaamse partijen – dat confederalisme zitten. Zelfs een staatshervorming zit er deze legislatuur niet in. Er is immers geen meerderheid voor in het parlement. Maar de openheid om op de langere termijn België anders in te delen, wordt nu ook aan de andere kant van de taalgrens groter en groter. Volgens Marcourt heeft Wallonië te lang gewacht om het federalisme te omarmen, waardoor het jarenlang economisch niet vooruitging.

Andere taal

MR-kopstuk en Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke zei zondag in ‘De zevende dag’ dan weer dat “iedereen ziet dat de Belgische instellingen niet goed werken. Dat moet dus verbeteren.” Crucke is net zoals Marcourt een uitgesproken regionalist en vertolkt niet noodzakelijk de mening van alle Franstalige liberalen. Maar het is duidelijk dat er sinds de vorming van de Waalse regering plots andere taal wordt gesproken. Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo liet eerder al verstaan dat hij voor veel openstaat, zolang het maar niet over confederalisme gaat.

CD&V en Open Vld zijn blij met de openheid in Franstalig België. “Het is positief dat er signalen komen dat er ook op federaal niveau gepraat kan worden en dat er eindelijk schot in de zaak komt”, klinkt het bij Open Vld.

Ex-minister Sander Loones (N-VA) is ook tevreden met de verklaringen. “In Wallonië begint men toch dezelfde analyse te maken: dat je eigen problemen enkel kunt aanpakken met eigen oplossingen.”

Een staatshervorming zit er nu nog niet meteen in, gelooft politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Maar er kan de komende jaren wel werk van worden gemaakt, en dat kan het voor N-VA allemaal wel verteerbaar maken.”

Droomcoalitie zonder N-VA

Voor wie nu denkt dat we morgen meteen een nieuwe federale regering hebben: wacht nog maar even. Want hoewel PS de Vlaams-nationalisten niet meer verkettert, blijft een paars-groene regering nog altijd de droomcoalitie van de Franstalige socialisten. Di Rupo herhaalde dat afgelopen weekend nog eens. Hij vindt dat CD&V en Open Vld nu duidelijk moeten maken of ze dat ook willen, dan wel of ze eerder met Bart De Wever mee aan tafel willen.

Di Rupo – ondertussen weer Waals minister-president – liet overigens ook verstaan dat hij uiterlijk eind oktober de PS-scepter zal doorgeven aan Paul Magnette, die N-VA een pak minder gunstig gezind is. “En het is niet Marcourt maar Magnette die de lijnen zal uitzetten. Het is dus afwachten wat hij gaat doen”, geeft Franstalig politicoloog Pascal Delwit (ULB) aan.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws