Direct naar artikelinhoud
Econoom over de oliecrisis: ‘Dit kan lelijk escaleren’
Saudi-Arabië

Econoom over de oliecrisis: ‘Dit kan lelijk escaleren’

Beeld Reuters

De olieprijzen zijn op de termijnmarkten fors omhoog geschoten, nadat afgelopen weekend een droneaanval plaatsvond op het hart van de olie-industrie van Saudi-Arabië. Het land was hierdoor verplicht om zijn productie te halveren. ‘Dit kan lelijk escaleren’, analyseert Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis.

De prijs voor een vat ruwe olie steeg met liefst 19 procent of 11 dollar (9,94 euro), tot 71,95 dollar (64,99 euro) per vat. Volgens het persagentschap Bloomberg gaat het om de sterkste prijsstijging ooit. Deze ochtend zijn de prijsstijgingen wat afgezwakt, maar liggen de olieprijzen nog steeds zowat 10 procent hoger dan vrijdag. Een vat Europese Brent-olie is 66,54 dollar (60,11 euro) waard: 6,32 dollar (5,71 euro) meer dan vrijdag. Voor een vat olie van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) wordt 60,14 dollar (54,33 euro) betaald. Dat is 5,29 dollar (4,78 euro) duurder dan vrijdag. “Dit kunnen we missen”, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom BNP Paribas Fortis.

Wat betekent deze oliecrisis?

“De aanslag op de productiecapaciteit in Saudi-Arabië is eigenlijk ongezien. De verhoudingen in het Midden-Oosten en de olieproducerende landen was altijd al een beetje dansen op een slappe koord. Maar het is ongezien dat effectief de productiecapaciteit wordt aangevallen. Saudi-Arabië is goed voor zo’n 6 procent van de totale wereldhandel. Dat lijkt niet veel, maar het is wel ingrijpend.”

In welke zin zal dit doorwegen?

“Momenteel is zowat de helft van de productie van Saudi-Arabië geraakt. Dat betekent dat het land, toch een top 3-olieproducent, terugvalt op zowat 5,7 miljoen vaten per dag. Maar het betekent ook dat Saudi-Arabië voortaan een risicopremie zal moeten betalen voor zijn olie. Saudi-Arabië is kwetsbaar, zo wordt nu aangetoond. Wellicht zullen nu ook snel sancties komen tegen Iran, waardoor de productie ook daar uitvalt. De hele toestand zorgt uiteraard voor nervositeit en spanningen, en dat zal de olieprijs op een hoog niveau houden, en afhankelijk van de evolutie misschien nog verder doen stijgen.”

Koen De LeusBeeld rv

Hoe snel zullen we dit merken aan de pomp?

“Dat gaat altijd met wat vertraging, dus het zal niet voor morgen zijn. Eerder binnen enkele dagen, al valt het vooral af te wachten hoe het verder verloopt. Vergeet ook niet dat Saudi-Arabië altijd al een beetje de stabiliserende factor was in de olieproductie. Als er te veel werd opgepompt, waardoor de prijs daalde, dan paste het land zijn productie aan. Ook omgekeerd, waardoor er een evenwicht werd bereikt op de wereldmarkt. Dat valt nu – zeker tijdelijk – weg.”

Zal dit wegen op de economie?

“Olie is een belangrijk onderdeel van veel economische activiteiten. Als de prijs duurder wordt, dan heeft dat een effect op de kostprijs van de productie. De wereldeconomie was al aan het vertragen, dus dan is dit een zoveelste druppel in een al overvolle emmer. Dit kunnen we echt missen.”

De Verenigde Staten zouden hun reserves inzetten, zegt president Donald Trump.

“De Verenigde Staten zijn de grootste olieproducent ter wereld en houden een zogenaamde noodreserve achter de hand. Donald Trump kondigde zondagavond al aan dat de Amerikaanse oliereserves kunnen worden vrijgegeven indien nodig, maar dat kalmeerde de gemoederen voorlopig niet. Het gaat om de zwaarste abrupte productievermindering ooit op de oliemarkt. Dit zal dus behoorlijk nazinderen. En dan spreken we nog niet over het vervolg. Dit zou lelijk kunnen escaleren.”