Minder overgewicht maar meer psychologische klachten bij Vlaamse jongeren

Archiefbeeld © Jimmy Kets

Vlaamse jongeren hebben minder overgewicht, maar ervaren meer psychologische klachten dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek Jongeren en Gezondheid (UGent) bij 11.000 respondenten.

mg

In vergelijking met 2014 eten Vlaamse jongeren in 2018 gezonder, roken ze ook minder, maar bewegen ze nog steeds te weinig.

In 2018 gaven Vlaamse jongeren aan dat ze tevreden waren over hun eigen gezondheid: de jongens zijn iets positiever (85 procent omschrijft die als goed of uitstekend) dan de meisjes (80 procent). Bovendien meldden jongeren opvallend minder vaak lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn en duizeligheid in vergelijking met de bevraging van 2014.

Frisdrank

Er is een gunstige evolutie op het vlak van lichaamsgewicht. Het percentage jongens en meisjes met overgewicht en obesitas daalt licht van 16 procent in 2014 naar 14 procent in 2018. En ook het dieet van de jeugd gaat erop vooruit.

Meer dan de helft van de Vlaamse jongeren eet minstens dagelijks groenten. Maar de dagelijkse consumptie van fruit ligt dan weer lager. Slechts 33 procent van de jongens en 42 procent van de meisjes meldt dagelijks minstens één stuk fruit te eten.

De jongeren doen het daarentegen beter dan vroeger wat betreft de consumptie van frisdrank. Een minderheid van de jongens (29 procent) en de meisjes (20 procent) zegt dagelijks frisdrank te drinken. Die cijfers zijn opvallend beter dan in 2014. Toen lag het percentage jongeren dat dagelijks groenten en fruit at gemiddeld tien procentpunten lager, terwijl dit voor de consumptie van frisdrank bijna tien procentpunten hoger was.

Bewegen en schermtijd

Volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie moeten jongeren dagelijks minstens 60 minuten matig tot intensief bewegen. Slechts 21 procent van de jongens haalt die richtlijn en bij de meisjes is dat zelfs amper 14 procent. Toch is er een gunstige evolutie ten opzichte van 2014, al is die zeer miniem.

Behalve een gebrek aan beweging, ligt ook de schermtijd van jongeren te hoog. Minder dan 10 procent van de jongens en meisjes voldoet aan de norm van maximaal twee uur schermtijd per dag. Dit is net zoals in 2014 ondermaats.

Mentale gezondheid en roken

Bovendien zijn er ook enkele ongunstige ontwikkelingen wat betreft de psychologische gezondheid bij jongeren. Een licht toenemend aantal jongeren voelt zich meermaals per week humeurig, zenuwachtig of futloos. Vooral de verdere toename in het aantal jongeren met slaapproblemen valt op. Over een periode van 16 jaar steeg het cijfer van 17 naar 24 procent bij de jongens en van 21 naar 30 procent bij de meisjes.

De studie onthult verder dat jongeren minder roken. In 2014 rookte 9 procent van de jongens en 6 procent van de meisjes dagelijks. In 2018 was dat 4 procent van de jongens en 2 procent van de meisjes: een halvering ten opzichte van vier jaar eerder.

Alcohol

Ook het alcoholgebruik werd onderzocht. Drie op de tien jongeren drinken minstens eenmaal per maand alcohol. Ten opzichte van 2014 blijft dit cijfer stabiel voor de meisjes, maar is er een opmerkelijke verbetering voor de jongens vast te stellen. Toen dronken nog vier op de tien jongens van 11 tot 18 jaar minstens eenmaal per maand alcohol.

De internationale HBSC-studie (Health Behaviour in School-aged Children-studie) bevraagt 11.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar. Ze wordt sinds 1982 vierjaarlijks uitgevoerd in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie in een groeiend aantal landen en regio’s in Europa en Noord-Amerika. Vlaanderen neemt eraan deel sinds 1989.

Meer informatie over de studie van Jongeren en Gezondheid vindt u hier. Informatie over de internationale studie is terug te vinden via www.hbsc.org.