Direct naar artikelinhoud
Staatssteun

EU-Commissie onderzoekt belastingafspraken tussen België en 39 multinationals

Europees Commissaris Margrethe Vestager.Beeld AP

De Europese Commissie is diepgaande onderzoeken gestart naar individuele belastingafspraken tussen België en 39 multinationale ondernemingen. Dat heeft de Commissie maandag gemeld. De rulings, in verband met zogenoemde overwinst, hebben mogelijk voor die bedrijven een oneerlijk voordeel opgeleverd ten opzichte van hun concurrenten, hetgeen in strijd is met de staatssteunregels van Europa.

en

“Alle ondernemingen moeten hun eerlijk aandeel aan belastingen betalen”, zegt Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. “We maken er bezwaar tegen dat het Belgische fiscale systeem van ‘overwinst’ alleen aan bepaalde multinationale ondernemingen forse belastingverminderingen toekende, terwijl die belastingverminderingen niet beschikbaar waren voor ondernemingen in een vergelijkbare situatie.”

Onder de 39 multinationals zijn bedrijven zoals BASF Antwerpen, AB InBev, Kinepolis, Soudal, Ontex, Puratos, Atlas Copco Airpower en Omega Pharma International.

De beslissing om de onderzoeken op te starten komt er nadat het Europese Gerecht in februari een besluit van januari 2016 nietig verklaard had, waarin de Commissie had vastgesteld dat diezelfde fiscale rulings deel uitmaakten van een Belgische steunregeling, die op grond van de staatssteunregels van de EU verboden was.

Individueel beoordeeld

Het Gerecht heeft zich volgens de Commissie niet uitgesproken over de vraag of de fiscale vrijstellingen van overwinst verboden staatssteun vormen, maar stelde vast dat de Commissie het bestaan van een regeling niet had aangetoond. Dit betekent dat, volgens het Gerecht, de verenigbaarheid van de fiscale rulings met de staatssteunregels van de EU individueel moet worden beoordeeld.

Daarom opent de Europese Commissie nu afzonderlijke diepgaande onderzoeken naar de individuele fiscale rulings. Tegelijkertijd heeft de Commissie tegen het arrest van het Gerecht hoger beroep ingesteld bij het Hof van Justitie van de EU om verdere verduidelijking te krijgen over het bestaan van een steunregeling.

De diepgaande onderzoeken hebben betrekking op individuele fiscale rulings in verband met overwinst die tussen 2005 en 2014 door België zijn afgegeven aan 39 Belgische ondernemingen die deel uitmaken van multinationale groepen. De meeste van die multinationals hebben hun hoofdzetel in Europa. 

De 39 ondernemingen op een rij

 Anheuser-Busch Inbev NV / Ampar BVBA

Ansell Healthcare Europe NV

Astra Sweets NV

Atlas Copco Airpower NV

BASF Antwerpen NV

Belgacom International Carrier Services NV

BP Aromatics Limited NV

Bridgestone Europe NV

British American TobaccoCoordination Center VOF

Capsugel Belgium NV

Celio International NV/SA

Chep Equipment Pooling NV

Delta Light NV

Dow Corning Europe NV/SA

Esko-Graphics BVBA

EVAL Europe NV

Evonik Oxeno Antwerpen NV en “NewCo”

Flir Systems Trading Belgium BVBA

Henkel Electronic Materials (Belgium) NV

Kinepolis Group NV

Knauf Insulation SPRL

LMS International NV

Luciad NV

Magnetrol International NV

Mayekawa Europe NV

Noble International Europe BVBA

Nomacorc SA

Omega Pharma International NV

Ontex BVBA

Pfizer Animal Health SA / Zoetis Belgium SA

Puratos NV

Soudal NV

St. Jude Medical Coordination Center BVBA

Tekelec International SPRL

The Heating Company BVBA

Trane BVBA

VF Europe BVBA

Victaulic Europe BVBA

Wabco Europe BVBA