Direct naar artikelinhoud
Milieu

U eet meer plastic dan u denkt. Zo kunt u er iets aan doen

U eet meer plastic dan u denkt. Zo kunt u er iets aan doen
Beeld AFP

Met al het plastic in het milieu, is het logisch dat het ook in ons voedsel terechtkomt. Verschillende recente studies hebben geprobeerd om in kaart te brengen hoeveel plastic we innemen. De resultaten zijn alarmerend. 

Een Canadese studie waarbij 90.000 kinderen en volwassenen werden onderzocht, toont aan dat we minstens 50.000 plasticpartikels per jaar binnen krijgen. Een Australische studie, die vijftig bestaande bronnen gecombineerd heeft, vertaalt dit in zo’n 5 gram per week, of ongeveer evenveel plastic als er in een creditkaart zit. 

Volledig vermijden dat je plastic binnenspeelt is niet mogelijk. Maar er zijn wel een aantal simpele mogelijkheden waarmee je plasticdeeltjes kan vermijden.

Drink kraantjeswater

De Canadese stelt dat iemand die fleswater drinkt liefst 90.000 extra microplastic partikels per jaar binnenkrijgt. Mensen die kraantjeswater drinken krijgen “slechts” 4.000 extra plastic deeltjes binnen.

Kies alternatieven voor plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen honderd procent vermijden is haast onmogelijk. Plastic beperken kan wel, bijvoorbeeld door losse producten te kopen in plaats van voorverpakte. Neem daarvoor je eigen bokaal of herbruikbaar stoffen zakje mee naar de winkel 

Warm geen eten op in een plastic verpakking 

Als je plastic opwarmt, scheidt het chemische stoffen en microdeeltjes af die zich kunnen mengen in voedsel. Leg je eten het dus best op glas of op keramiek. Daarenboven steek je best geen plastic in de vaatwas, ook daar kunnen zich microdeeltjes verspreiden. 

Maak je huis regelmatig schoon

Het stof in ons huis zit vol met giftige chemicaliën en microplastics. Onderzoekers tonen aan dat die plastic deeltjes vooral afkomstig zijn van synthetisch meubilair. Die stoffen kunnen zich na verloop van tijd afbreken en zich binden aan huishoudelijk stof, wat vervolgens in ons voedsel terechtkomt. Regelmatig stofzuigen en meubilair kiezen uit natuurlijke stoffen kan verschil maken.