Maar 1 op de 10 bushaltes toegankelijk met rolstoel

© fvv

Amper één op de tien bus- en tramhaltes is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Nog eens 16 procent is bruikbaar met assistentie. De Vlaamse vereniging van personen met een handicap (VFG) vraagt nu om alle haltes toegankelijk te maken.

kba

Op dit ogenblik moeten rolstoelgebruikers op de meeste haltes ook minimaal 24 uur op voorhand reserveren om de nodige assistentie te krijgen. Ook van die registratieplicht willen ze af. De VFG pleit voor een wet die toegankelijkheidsrichtlijnen afdwingt.

“Wij kloppen al jaren op dezelfde nagel”, reageert De Lijn. “Maar het zijn de wegbeheerders die instaan voor de bouw van bushaltes, niet wij. We hebben richtlijnen opgesteld om bushaltes aan te pakken wanneer de rest van de weg ook wordt heraangelegd.”

Er lopen ook proefprojecten op enkele lijnen, waardoor het niet meer verplicht is om te reserveren. “Maar die reservering zal in de praktijk belangrijk blijven, omdat op de meeste bussen maar één plaats is waar je een rolstoel veilig kan verankeren. Door te reserveren, ben je zeker van een zitje en moet je niet achterblijven aan de halte.”

De VFG vraagt ook om aan alle haltes met schermen én met gesproken boodschappen de aankondigingen te doen. Iets wat nu al het geval is aan de busstations en belangrijke haltes, maar niet overal. “Alle haltes daarmee uitrusten is niet mogelijk, maar onze app kan een oplossing zijn”, zegt De Lijn.

Om aandacht te vragen voor de problematiek, liet de VFG enkele personen zonder handicap een traject afleggen met een rolstoel om de toegankelijkheid van openbaar vervoer onder de aandacht te brengen. Onder de slogan “onze grote boodschap” zal de vereniging de hele week acties voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen