Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Waarom is het medicijn dat Pia’s leven kan redden zo peperduur?

Ruim 700.000 Belgen hadden dinsdag rond 19 uur de naam ‘Pia’ ge-sms’t naar het nummer 4666. Daarmee gaven ze 2 euro aan de ouders van het doodzieke meisje van amper 9 maanden oud. Enkel het duurste geneesmiddel ter wereld (Zolgensma) - een prik van 1,9 miljoen euro - kan haar redden. Waarom zijn sommige medicijnen zo duur?

40 reacties

  • Yvan Lindekens

    5 jaar geleden
    Mensen die nu eenmaal een geneesmiddel nodig hebben om te overleven zijn, net als de ziekteverzekeringen die tussenkomen, natuurlijk een ideale melkkoe. Je kan lang discussiëren over hoe duur R&D wel is, maar die kost verklaart niet de exorbitante prijsstijgingen die je hier en daar ziet, vaak voor geneesmiddelen die al lang goed gekend zijn en gebruikt worden als insuline, adrenaline enz. Dat heeft enkel te maken met excessief winststreven.
  • Dave van asten

    5 jaar geleden
    Degenen die zo hard roepen dat het verboden moest worden om er winst op te maken of zoveel geld te vragen: zonder dit soort bedrijven zou er simpelweg geen geneesmiddel ontwikkeld worden voor dit soort zeldzame ziektes.
  • Renaat Moerman

    5 jaar geleden
    Helpt het niet, het schaadt niet ... ga niet wakker liggen van € 2.
  • Ken Verbruggen

    5 jaar geleden
    Het kan best zijn dat het onderzoek veel gekost heeft, maar 2.000.000 euro vragen voor een medicijn zou nooit mogen ! Dat is losgeld vragen in ruil voor een leven. Eigenlijk een "legale" vorm van gijzeling door de malafide pharma-industrie. De Zwitserse overheid zou Novartis voor een rechtbank moeten trekken en zwaar beboeten.
  • Bart Vermeiren

    5 jaar geleden
    Novartis heeft vorig jaar bijna 2 MILJARD dollar winst gemaakt. Dat zegt wel genoeg zeker?