Direct naar artikelinhoud
Olieproductie

Olieprijzen zakken na berichten over hervatting productie in Saudi-Arabië: ‘Eind september weer op peil’

De Saudische koning Salman.Beeld AP

De olieprijzen zijn deze middag met meer dan 6 procent gedaald, nadat bekend werd dat de olieproductie in Saudi-Arabië al binnen twee zal kunnen hervatten.

en

Het Saoedi-Arabische staatsoliebedrijf Aramco produceert in zijn site in Abqaia, die drie dagen geleden het doelwit was van droneaanvallen, opnieuw 2 miljoen vaten aardolie per dag. Het gaat om 41 procent van de output van vóór de bombardementen. Dat heeft CEO Amin Nasser deze avond gezegd tijdens een briefing in Djedda.

Volgens Nasser zal de productie van ruwe olie in Abqaia, de grootste olieraffinaderij ter wereld, tegen het einde van de maand opnieuw op het peil van voor de aanvallen zijn. Dat gaat om ongeveer 4,9 miljoen vaten per dag. Daarmee bevestigt hij berichten van het persagentschap Reuters, dat eerder op de dag op basis van anonieme bronnen meldde dat de productie al binnen twee tot drie weken weer op volle toeren kan draaien. 

Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld. Saudi-Arabië zou nu al circa 70 procent van het productieverlies van 5,7 miljoen vaten olie per dag hebben goedgemaakt.

Prijs gezakt

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde rond 16.30 uur met ruim 6,22 procent tot 59,02 dollar en de Europese soort Brent-olie ging 6,42 procent onderuit tot 64,63 dollar per vat. Gisteren ging de Brent-olie nog met 19 procent of 11 dollar omhoog, volgens persagentschap Bloomberg de sterkste prijsstijging ooit.

Door de droneaanvallen op de Saudische oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais lag ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd plat.