© AFP

Onthutste Felice Mazzu begrijpt niet waarom zijn spelers in open val liepen

Kwaad. Maar vooral zwaar ontgoocheld. En onthutst. “Ik begrijp er niks van,” zuchtte Felice Mazzu na de billenkoek in Salzburg. “We wisten hoe de thuisploeg zou spelen, verticaal en snel in de omschakeling. En toch liepen we in de open val”, zei Mazzu, die ook nog aankondigde dat hij een van de volgende dagen met zijn aanvoerder Sebastien Dewaest rond de tafel gaat zitten.

Marnik Geukens

“We hadden de wedstrijd heel goed voorbereid, wisten precies wat ons te wachten staat. En dan staat het na de allereerste tegenaanval al 1-0.”

Felice Mazzu wist niet wat ervan te denken. “Die gemiste starten moeten er heel dringend uit. Daar gaan we de volgende dagen opnieuw over spreken en aan werken. Maar minstens even erg vond ik wat ons na een half uur overkwam. Want we waren 25 minuten lang de betere ploeg – Genk had voor de rust 61% balbezit, mg -, ook al misten we scherpte voor doel. Maar daardoor gingen we het blok verwaarlozen, ook daar hadden we voor gewaarschuwd. We stonden te hoog en gaven te veel ruimte weg in de omschakeling. En één tegen één of zelfs één tegen twee krijg je zware klappen van deze tegenstrever. Ik kijk dan niet alleen naar de defensie maar naar de volledige ploeg. Als je dan ook nog eens tal van individuele fouten maakt…”

Je aanvoerder Sebastien Dewaest beleefde een gitzwarte avond. Hij zit ook in een moeilijke periode. Kan dat een probleem worden?

Mazzu: “Sebastien gaat inderdaad door een moeilijke periode. Dat is lastig, zowel voor hem als voor mij. Want hij is belangrijk voor de club, de ploeg en de fans. Het is nog te kort na de match om daar meer uitspraken rond te doen. Maar ik ga één dezer dagen zeker eens met hem babbelen. We moeten de reden voor deze mindere periode proberen te achterhalen.”

Zijn jullie ook niet veel te lief voor mekaar én voor de tegenstrever?

“We hebben er voor de match nog zo op gehamerd, we moeten agressiever worden. Maar opnieuw verloren we te veel duels, zowel om de eerste als om de tweede bal. We maakten ook op geen enkel moment kleine overtredingen om de tegenstrever af te remmen. Op dat vlak hebben we nog héél grote stappen te zetten.”

Wat heb je bij 5-1 tijdens de rust gezegd?

“Ik ben vrij kalm gebleven. Het is te makkelijk om dan beginnen te schelden. Ik heb geprobeerd om een beetje energie in de ploeg te stoppen. Dat kan je alleen door positief proberen te zijn. Ook al is dat op zo’n moment niet makkelijk.”

Hoe lastig wordt het om van deze opdoffer te herstellen?

“Ik weet nu al dat ik vannacht geen oog zal dichtdoen. Dat zal voor de spelers niet anders zijn. Maar daarna moeten we onze prestatie analyseren. Niet alleen praten om uit onze fouten te leren. Maar ook keihard werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer