Direct naar artikelinhoud
Zaak-Coolsaet

Procureur vraagt vrijspraak in zedenzaak tegen Bo Coolsaet

Procureur vraagt vrijspraak in zedenzaak tegen Bo Coolsaet
Beeld BELGA

De Antwerpse procureur blijft bij zijn standpunt: er zijn geen bewijzen dat de bekende uroloog Bo Coolsaet een minderjarige patiënte heeft aangerand of verkracht. Hij vraagt de vrijspraak. Het slachtoffer, dat ondertussen 28 jaar is, krijgt wel steun van een tiental andere vrouwen. Drie van hen hebben onlangs ook een klacht ingediend tegen Coolsaet.

Een 16-jarig meisje liet zich in 2006 door dokter Coolsaet behandelen. Hij gebruikte daarvoor verschillende keren een instrument om de spieren rond haar urineleider te ontspannen. Volgens het slachtoffer heeft Coolsaet haar daarmee verkracht. Hij zou haar tijdens de behandeling ook aangeraakt hebben aan de billen en de borsten. De feiten deden zich voor tussen 2006 en 2008 toen het meisje 15 tot 16 jaar was. 

Pas in 2015 stapte het slachtoffer naar de politie en later ook naar de Orde van Geneesheren. De Orde sprak dokter Coolsaet vrij. De politie voerde een grondig onderzoek maar volgens het parket leverde dat geen bewijzen op. De raadkamer besloot na tal van bijkomende onderzoeken de klacht toch door te verwijzen naar de rechtbank. 

Die klacht werd woensdagmorgen behandeld door de correctionele rechtbank in Antwerpen. De verdediging van het slachtoffer drong bij aanvang aan op uitstel van het proces. 

Advocate Christine Mussche: “Na een krantenartikel over dit proces hebben tien vrouwen zich spontaan bij mij aangemeld met gelijkaardige klachten over dokter Coolsaet. Drie vrouwen hebben ondertussen een klacht ingediend bij de politie. Eén vrouw heeft een klacht bij de onderzoeksrechter neergelegd. Ik vraag dat de procureur die nieuwe klachten kan bestuderen om zijn huidig standpunt tegenover dokter Coolsaet bij te sturen.” 

Lees nu
Beeld Photo News

Dat vond de procureur niet nodig. Aanklager Kim De Laet: “Wij blijven bij ons standpunt en vragen de vrijspraak voor dokter Coolsaet. Twee nieuwe klachten kunnen niet in overweging worden genomen. De feiten zijn verjaard. Een derde klacht is eveneens nagekeken en daar zijn er geen aanwijzingen gevonden van strafbare feiten.”

Advocaat Kris Luyckx die dokter Coolsaet bijstaat, wilde evenmin van uitstel van het proces weten. 

Kris Luyckx: “Met één welgemikt perslek heeft de burgerlijke partij dit proces vooraf in de media gebracht. Het doel is duidelijk: de reputatie van meneer Coolsaet schaden.”

Advocaat Christine Mussche probeerde via de stafhouder van advocaten alsnog het proces te laten uitstellen. Maar dat zette geen zoden aan de dijk.