Deze 18 Belgische wijnen kregen gouden medaille
Achttien Belgische wijnen krijgen een gouden medaille toegekend door de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS). Dat gebeurde vandaag na een proeverij in Ter Groene Poorte in Brugge. Het was de vijftiende editie van "Beste Belgische Wijn".
Met de proeverij wil de VVS haar appreciatie en geloof in de Belgische wijnbouw duidelijk maken. Die wijnbouw is duidelijk bezig aan een opmars. Dit jaar werden 180 wijnen van 46 verschillende domeinen geproefd. Ter vergelijking, in 2005, bij de eerste editie proefden de sommeliers nog 21 wijnen.
De deelnemende wijnbouwers vertegenwoordigen 82,5 procent van de totale Belgische productie in 2018. Achttien wijnen daarvan kregen een gouden medaille. Wijndomein Schorpion uit het Limburgse Vliermaal haalde met vier stuks het hoogst aantal gouden medailles binnen.
Zo'n tien wijndomeinen namen voor het eerst deel aan de proeverij. De medaillewinnaars en hun wijnen worden voorgesteld en geproefd tijdens de happening van de Belgische wijnen op de Horeca Expo Gent op zondag 17 november.
Dit zijn de winnaars:
Chant d’Eole Blanc de Blancs (Domaine du Chant d’Eole)
Pinot Gris (Kluisberg)
Pinot Gris en Chardonnay (Pietershof)
Zwart Brut, Cuvée Houben
Blanc de Blancs en Goud Brut (Schorpion)
Ruffus Chardonnay Brut
en Ruffus Brut Rosé (Vignoble des Agaises)
Contrepoint en L’insoumise (Vin de Liège)
Belgian Bull’s Blood (Hoenshof)
Waes Wit en Waes Rood (Waes)
Blanc de Blancs Brut (Stuyvenberg)
Peregrino (Haksberg)
Pure White Albarino (Vandeurzen).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel. -
-
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
Sommelier van restaurant The Jane beste sommelier van België
Gianluca Di Taranto van het Antwerpse sterrenrestaurant The Jane is verkozen tot beste sommelier van België. Dat hebben de organisatoren, de Belgische Sommeliersgilde en de Vereniging Vlaamse Sommeliers, bekendgemaakt. -
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
PREMIUM
Onze sommeliers proeven 100 festivalwijnen en selecteren hun absolute toppers: “Een koopje, deze wijn op gastronomisch niveau”
September is dé wijnmaand bij uitstek. In zowat elke supermarkt regent het fikse kortingen op vele honderden flessen. Naar jaarlijkse traditie proeven wijnkenners Sepideh Sedaghatnia en Frank Van der Auwera 100 festivalwijnen voor, op zoek naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dat leverde dit jaar zes absolute toppers op. Bovendien geeft onze wijngids hieronder je een handig overzicht van alle voorgeproefde flessen per supermarkt. Keuzestress is verleden tijd met je eigen sommelier op zak. In ons complete wijndossier lees je dan weer alle adviezen over wijn, van proeven tot serveren. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerZjos Peeters
DIRK RASSCHAERT