Direct naar artikelinhoud
Politiek

Conner Rousseau wil sp.a-voorzitter worden

Conner Rousseau.Beeld BELGA

De kogel is door de kerk: Conner Rousseau stelt zich kandidaat om sp.a-voorzitter te worden. Dat zegt hij donderdag in een interview in De Standaard en Het Laatste Nieuws.

en

“Er is een elektroshock nodig. Nu. Of de laatste kan het licht uitdoen”, aldus Rousseau. “De partij heeft een organisator nodig die sp.a durft om te bouwen naar een beweging van de 21ste eeuw.” 

Volgens de 26-jarige uit Sint-Niklaas moeten de mensen eerst weer naar de sp.a willen luisteren en geloven dat de socialisten het menen. En dat vraagt een nieuwe stijl, nieuwe kanalen en nieuwe, krachtige mensen.

‘Een bange eend’

Rousseau vindt dat de partij te vaak een bange eend is geweest, die zich over sommige thema’s niet uitspreekt uit schrik om stemmen te verliezen. Zo schiet iedereen in een kramp bij het woord ‘migratie’, “we zijn daar bang voor”. In De Ochtend op Radio 1 roept hij de partij op om weer duidelijke lijnen te trekken. “En wanneer je een lijn trekt, moet je die lijn bewaken.”

Over inhoudelijke veranderingen spreekt Rousseau zich nog niet uit, maar hij borduurt alvast voort op de notie solidariteit. “Mensen hebben het gevoel dat ze hun deel doen, maar niet hun deel krijgen. We moeten beseffen dat ratio alleen geen antwoord biedt op de emotie. We moeten dat gevoel omarmen. Om het vervolgens tot een oplossing om te buigen. Op het einde van de rit willen de mensen concrete oplossingen, die komen niet van extreemrechts.”

Wil de partij weer relevant worden, dan moet ook de interne verdeeldheid stoppen, zegt Rousseau nog. “Er zullen wel mensen zijn die nu zenuwachtig worden,” verklaarde hij op Radio 1 over zijn kandidatuur. Belangrijke beslissingen, zoals de vraag over eventuele regeringsdeelname, wil hij uit de achterkamers van de partij halen en in handen van de leden geven. 

Voorlopig lijkt de voorzittersverkiezing uit te draaien op een strijd tussen twee Oost-Vlaamse jongeren. De enige andere kandidaat is Gentenaar Hannes De Reu (33).