Direct naar artikelinhoud
Nederland

Ex-profvoetballer van Antwerp door mannen op scooter geliquideerd in Amsterdam

De beschoten wagen reed in op een brandweerkazerne.Beeld ANP

Gisterenavond vond er in de Nederlandse stad Amsterdam opnieuw een dodelijke schietpartij plaats. Kelvin Maynard (32), ex-profspeler bij onder meer Antwerp en de Nederlandse clubs Emmen en Volendam, raakte zwaargewond toen hij beschoten werd in Amsterdam-Zuidoost. Later overleed de man aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie. Er wordt voorlopig geen link gelegd met de liquidatie van een advocaat in Amsterdam eerder op de dag.

, en

Het slachtoffer zat in een auto en werd vanop een scooter onder vuur genomen. De bestuurder reed zwaargewond in een brandweerkazerne en overleed later aan zijn verwondingen. In de kazerne zijn geen gewonden gevallen.

Twee verdachten gingen er op een zwarte scooter met drie wielen vandoor. Volgens een melding op Burgernet droegen de scooterrijders donkere kleding en zwarte helmen.

De Nederlandse krant Algemeen Dagblad meldt dat het slachtoffer Kelvin Maynard is, een voormalig profvoetballer. Maynard speelde in het seizoen 2013-2014 voor toenmalig tweedeklasser Antwerp, en verdedigde daarnaast de kleuren van onder meer Emmen en Volendam, en van Burton Albion in Engeland. Het is niet bekend of de Maynard een bekende van de politie is. 

Liquidatie advocaat

Gisterochtend vond in Amsterdam ook al een schietpartij plaats, waarbij advocaat Derk Wiersum om het leven kwam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces ‘Marengo’, tegen de bende van het criminele kopstuk Ridouan Taghi.

De politie van Amsterdam onderzoekt of er een verband is tussen beide schietpartijen, maar vooralsnog gaat ze ervan uit dat dat niet het geval is. 

Na de moord op Wiersum zijn maatregelen genomen voor de bescherming van het openbaar ministerie (OM) en de rechters die betrokken zijn bij de zaak Marengo. Dat heeft Fred Westerbeke, de hoofdofficier van het landelijk parket van het openbaar ministerie, gisterenavond gemeld in het NOS-programma Nieuwsuur.

Betere bescherming

Met de vermoorde advocaat was gesproken over zijn veiligheid, maar er waren geen aanwijzingen dat er een aanslag op zijn leven zou worden gepleegd. “Er was geen zodanige informatie dat dit zich zou kunnen voordoen”, zei Westerbeke. Daarom waren er voor Wiersum geen veiligheidsmaatregelen genomen die verder gingen dan de gebruikelijke bescherming die alle betrokkenen in deze zaak krijgen.

Westerbeke zei ook dat de betrokkenheid van de bende van Taghi “het belangrijkste scenario” is waar het OM van uitgaat in het onderzoek naar de moord op Wiersum. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het onderzoek-Marengo, dat wordt geleid door het landelijk parket.

Eerder op de dag meldde minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus ook al dat een speciaal team bekijkt hoe advocaten beter beschermd kunnen worden.