Direct naar artikelinhoud
Arco

Arco-topvrouw eist schadevergoeding van spaarders die tot in de miljoenen kan lopen: ‘Hallucinant’

Francine Swiggers.Beeld dm

Francine Swiggers, de voormalige topvrouw van Arco, reageert verrast op de heisa die is ontstaan nadat bekend raakte dat ze een schadevergoeding eist van elke Arco-spaarder die tegen haar procedeert. ‘Dit is een standaardprocedure.’ Deminor weerlegt en noemt het ‘hallucinant’.

“Ik weet niet waar dit plots vandaan komt, maar feit is dat ik – net als elke andere beklaagde in deze zaak – een beroep doe op de zogenaamde rechtsplegingsvergoeding. Dat is immers de standaardprocedure, en ook Belfius, de Belgische Staat en de andere Arco-vennootschappen doen dit”, zegt Francine Swiggers.

De vroegere topvrouw van Arco moet zich samen met de Arco-vennootschappen, Belfius en de Belgische Staat verdedigen voor misleiding van de Arco-spaarders. Ze gaat nu in de tegenaanval, door van elke Arco-spaarder die tegen haar procedeert een persoonlijke schadevergoeding te eisen, zo blijkt uit een mededeling van Deminor, het advieskantoor voor gedupeerde beleggers, aan de coöperanten. Ze begroot de schadevergoeding voorlopig op 1 euro.

Swiggers eist ook dat elke ­coöperant in de procedure veroordeeld wordt tot een rechtsplegingsvergoeding van 1.200 euro. Dat betekent dat de 2.168 procederende coöperanten het risico lopen 2,6 miljoen euro te moeten betalen aan Swiggers. Die rechtsplegingsvergoeding vraagt ze wegens het “kennelijk onredelijke karakter van de vordering” en de “deloyale proceshouding” van de procederende coöperanten. Ze vindt dat de coöperanten en Deminor te ver zijn gegaan door de dagvaarding aan te kondigen via een door Deminor georganiseerde webcast.

Zo’n rechtsplegingsvergoeding is een tegemoetkoming in de kosten en erelonen van een advocaat. Wie een beroep doet op een advocaat in het kader van een gerechtelijke procedure, kan aanspraak maken op dergelijke vergoeding. Zo’n tegemoetkoming is forfaitair, en staat los van de integrale advocatenkosten.

De rechtsplegingsvergoeding is van rechtswege bepaald op minimum- en maximumbedragen afhankelijk van de vorderingen. “Ik, en de andere partijen, kunnen niet anders dan de individuele coöperanten aanspreken, omdat zij een zaak aanspannen. Niet Deminor zelf doet dat”, oordeelt Swiggers. Maar ze wijst wel op de verantwoordelijkheid van het juridisch bureau. “Zij hebben altijd de coöperanten voorgehouden dat zij alle kosten zouden betalen van de procedurekosten.”

Zeer ongepast

Erik Bomans van Deminor ziet dit enigszins anders. “Om te beginnen voert ze een schadevergoeding aan van 1 euro per coöperant wegens tergend en roekeloos geding. Dergelijke claim is terecht in het leven geroepen om een misbruik van de gerechtelijke procedure tegen te gaan. Alleen lijkt me dit in deze procedure wel zeer ongepast. Onze vordering is zeer onderbouwd, er zijn bewijsstukken, en ik denk niet dat er iemand denkt dat deze zaak geen procedure verreist.”

Het gebruik van de zogeheten rechtsplegingsvergoeding is dan wel standaard in gerechtelijke procedures, maar de wijze waarop Francine Swiggers hier gebruik van maakt is dat niet, zegt Bomans. “Bij een veelheid van eisers in eenzelfde vordering zegt de rechtspraak niet dat een dergelijke vergoeding vermenigvuldigd kan worden met het aantal eisers. Dat is wat zij net wel doet, door de 1.200 euro rechtsplegingsvergoeding te vermenigvuldigen met de 2.168 procederende coöperanten.” 

Bovendien maakt ze het wel heel bont oordeelt Bomans door als vereffenaar van de Arco-vennootschappen ook nog eens die rechtsplegingsvergoeding te eisen voor de vennootschappen. De drie Arcopar-vennootschappen (Arcopar, Arcofin & Arcosyn) vragen een standaard-forfait, van 1.440 euro per vennootschap, te vermenigvuldigen per coöperant. “Die vergoedingen lopen in dit geval op tot zowat 12 miljoen euro. Dat is hoger dan het totale bedrag dat de 2.168 procederende coöperanten eisen van Arco. Dat is toch redelijk hallucinant”, zegt Bomans. Dat Belfius ook een beroep doet op de rechtsplegingsvergoeding klopt, maar zij zouden deze berekenen op basis van de inleg per coöperant zelf. En de Belgische staat heeft nog geen standpunt ingenomen.  

Volgens Bomans maakt deze claim dan ook geen enkele kans bij de rechter. “Maar wij willen onze cliënten heel transparant informeren, en hebben hen ingelicht dat er een mogelijke terugvordering is ingediend door de tegenpartij.” Deminor betaalt alle procedurekosten, inclusief de rechtsplegingsvergoeding. “Met die opmerking dat we de rechtmatige vergoeding dekken. Dus niet de exuberante eis van mevrouw Swiggers en de Arco-vennootschappen. Maar dat is irrelevant, want maken toch geen schijn van kans.”