© Shutterstock

Dit zijn de smerigste plaatsen in een vliegtuig

Een citytrip of exotische reis? Voor heel wat reizigers begint de vakantie van zodra ze op het vliegtuig stappen. Maar zelfs hoog in de lucht liggen heel wat ziektekiemen en bacteriën op de loer. Reiswebsite Travelmatch trok op onderzoek en zette de smerigste plaatsen in een vliegtuig op een rijtje.

lla

Het opklaptafeltje

Een film bekijken op je laptop, een boek lezen of een reisspelletje spelen met je buur: het opklaptafeltje is een van de vaakst gebruikte voorzieningen in een vliegtuig. Ook eten wordt er geregeld op uitgestald wat meteen de grootste groep bacteriën kan verklaren: achtergelaten etensresten op de randen van het tafeltje trekken deze microscopische organismen massaal aan.

De tijdschriften

Een lange vlucht voor de boeg? Dan blader je wel eens door de aangeboden tijdschriften of kaarten met veiligheidsvoorschriften. De magazines, die maandelijks of slechts een keer per seizoen verschijnen, gaan dagelijks door tientallen handen en worden niet schoongemaakt.

De veiligheidsriem

Zowel bij het opstijgen als landen (en ook geregeld tijdens de vlucht) laat de piloot het symbool van de veiligheidsriem oplichten. Reizigers gespen zich meermaals vast, frullen aan de te strakke riem of laten hem net losjes op de benen rusten: het textiel waaruit de riem bestaat, is een broeihaard van bacteriën die welig tieren terwijl jij zit te smullen van een veel te dure sandwich.

De airconditioning

Te warm hebben of net te koud: het is voor heel wat reizigers zoeken naar een aangename temperatuur op het vliegtuig. De knopjes (of draaischijven) worden voortdurend aangeraakt maar worden volgens de website amper schoongemaakt. Ze zouden zelfs meer bacteriën bevatten dan de niet zo frisse toiletten aan boord.

De doorspoelknop

Nu we het toch over toiletten hebben, maakt Travelmatch komaf met de grootste misvatting: Niet de wc-bril maar de doorspoelknop bevat het grootst aantal bacteriën in de toiletruimte van een vliegtuig. De logische verklaring? We spoelen vaak eerst door en wassen pas daarna onze handen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer