De Beste Bakker in jouw keuken: zo maak je de heerlijke madeleintjes van Tine uit Bake Off Vlaanderen
Gisteren kon je kijken naar de derde aflevering van Bake Off Vlaanderen. Daarin strijden 10 kandidaten om de titel van Beste Bakker 2019. Begon jij ook al te watertanden bij het zien van hun heerlijke baksels? Elke week schotelen we ons favoriete recept voor waar je ook thuis mee aan de slag kan gaan. Vandaag: de madeleintjes van Tine.
Het recept dat we kozen komt uit de eerste opdracht. Daarbij moesten de kandidaten 24 gedecoreerde madeleintjes maken van 7 à 8 cm lang. Madeleintjes werden in de 18de eeuw ontdekt toen de hertog van Lorraine verzot werd op een klein cakeje dat gebakken werd door een dame met de naam Madeleine. Om ervoor te zorgen dat er een mooie bobbel ontstaat, is het belangrijk dat het deeg goed gekoeld is. De cakejes mogen ook niet te lang in de oven zitten anders gaan ze droog zijn, krokant en niet zacht vanbinnen. Onze favoriet waren de ‘sweet music’-madeleintjes van Tine.
Ingrediënten
Madeleintjes:
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram bloem
- 200 gram viooltjessuiker
- 8 gram bakpoeder
- 4 eieren
- 50 ml citroensap
- geraspte schil van 1 citroen
- snufje zout
Chocoladeomhulling:
- witte chocolade Callebaut (callets)
- roze kleurstof om chocolade te kleuren
Afwerking:
- limoncello
- pipetjes
- eetbare roze viooltjes
- gemalen viooltjes snoepjes
Zo ga je aan de slag:
De madeleintjes worden gemaakt op basis van viooltjessuiker en citroen. Ze worden afgewerkt met witte chocolade die roze gekleurd is, een viooltje en gemalen viooltjessnoepjes. Er komt ook nog een pipetje gevuld met limoncello in.
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Smelt de boter op een laag vuur.
3. Meng de bloem met de viooltjessuiker en het bakpoeder. Roer de eieren erdoor en doe de boter erbij.
4. Voeg het citroensap en de citroenrasp toe en schep het deeg in een spuitzak.
5. Vet de vorm in met boter en bestuif met bloem. Doe de overtollige bloem eruit.
6. Vul voor ¾ de madeleinevormpjes op met het deeg en bak de madeleintjes 8 à 10 minuten af in de oven.
7. Laat even afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Leg ze op een vlak oppervlak om geen rastertjes in de madeleintjes te krijgen.
8. Tempereer de chocolade. Voeg de roze kleurstof toe.
9. Leg de afgekoelde madeleintjes op bakpapier.
10. Dompel de bovenkant van de madeleintjes in de chocolade en leg op het bakpapier. Strooi er de gemalen viooltjessnoepjes op en werk af met het viooltje.
11. Vul de pipetjes met limoncello en steek in elk madeleintje één pipetje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
-
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer