Videospeler inladen...

37 satellietfoto's bewijzen hoe het Noordpoolijs dramatisch krimpt

Een animatie gebaseerd op satellietbeelden toont aan hoe de ijskap op de Noordpool in 40 jaar tijd dramatisch gesmolten is. Het smelten van de ijskappen is volgens het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) een van de meest zichtbare gevolgen van de klimaatopwarming.  

Wetenschappers waarschuwen al een tijdje dat het ijs op de Noordpool dreigt te verdwijnen. De animatie toont aan dat hun waarschuwing niet uit de lucht gegrepen is. Ze is gemaakt met satellietfoto's, die sinds 1979 elk jaar genomen zijn op 15 september (*). Die dag is gekozen omdat de ijskap in september het kleinst is. (Vanaf april begint de ijskap te smelten om vanaf oktober, als het zonlicht verdwijnt en het kouder wordt, weer aan te groeien).

54.000 vierkante kilometer ijs minder

Sinds 1979 is er jaarlijks gemiddeld 54.000 vierkante kilometer ijs op de Noordpool verdwenen. In het ene jaar verdween er meer ijs dan in het andere, en in sommige jaren groeide het ijs ook aan. Maar de foto's tonen onomstotelijk aan dat de ijskap in 40 jaar tijd sterk gekrompen is. 
Op 15 september 2012 was de ijskap maar 3,404 miljoen vierkante kilometer groot. Het is de kleinste ijskap die sinds 1979 gefotografeerd is. Dit jaar was de ijskap op 15 september 4,220 miljoen vierkante kilometer groot (bron: National Snow & Ice Data Center, USA - de foto van dit jaar is niet in de animatie verwerkt).

Invloed op straalstroom en ons klimaat

De ijskap op de Noordpool bepaalt voor een groot stuk mee ons klimaat. Ze heeft een invloed op de kracht van de straalstroom op het noordelijk halfrond. Die scheidt koude, polaire lucht uit het noorden van warme, (sub)tropische lucht uit het zuiden.  Als de ijskap smelt, dan dreigt de straalstroom te verzwakken, en dreigt het klimaat bij ons in de war te geraken.

Trend moeilijk te keren

Wetenschappers vrezen dat de trend van het smeltende Noordpoolijs nog moeilijk te keren valt. IJs dat smelt, kan niet langer het zonlicht weerkaatsen. Hoe meer zonlicht er is, hoe warmer het wordt en hoe sneller het resterende ijs smelt. Het noordpoolijs is volgens deze wet van de natuur gedoemd te verdwijnen.    

(*) Voor de jaartallen 1981, 1983 en 1984 waren er geen foto's beschikbaar.

Bekijk hieronder de animatie (klik op de afbeelding om ze op te starten).

Videospeler inladen...

Meest gelezen