© Katrijn Van Giel

Bosbrossers en klimaatstakers weer op straat: “Roep de klimaatnoodtoestand uit”

Het nieuwe schooljaar is van start gegaan, en dus komen ook de klimaatactivisten weer op straat. Dat gebeurt vrijdag met een optocht in hartje Antwerpen. De initiatiefnemers willen een open brief afgeven aan de burgemeester. Leerlingen die deelnemen riskeren ook dit schooljaar straf.

Christoph Meeussen

Vrijdagvoormiddag is het weer zo ver. Opnieuw zullen jongeren de straat optrekken voor een meer doortastend klimaatbeleid. Tijdens de les, en dus al spijbelend. Maar de beweging gaat breder. Een Global Climate Strike in Brussel telde op Facebook zo’n 4.200 aanwezigen, naast zo’n 13.000 geïnteresseerden. In de Scheldestad vindt dan weer de Wereldwijde Klimaatstaking Antwerpen plaats, georganiseerd door wel dertien organisaties. Het gaat niet alleen om Youth For Climate, maar ook om Ademloos, Scientists for Climate, Hart boven Hard, enzovoort.

Verboden

“Om 8.30u hebben we afgesproken om met een delegatie naar het stadhuis te gaan en een open brief - in groot formaat - af te geven aan de burgemeester of een vertegenwoordiger”, zegt Tom Seerden (22), student Lerarenopleiding aan de AP Hogeschool en woordvoerder voor Youth For Climate Antwerpen. “Oorspronkelijk wilden we dat met iedereen doen, maar betogingen op de Grote Markt zijn niet toegelaten. Om 9u vertrekt een mars op de Groenplaats richting het Operaplein.”

In de open brief vragen de organisaties een signaal dat de politici de urgentie van de klimaatcrisis begrijpen. Ze eisen dat een “klimaatnoodtoestand” wordt uitgeroepen in Antwerpen en Vlaanderen. Concreet willen ze onder meer dat onmiddellijk alle subsidies voor fossiele brandstoffen worden stopgezet, en dat fossiele investeringen en projecten worden gestopt.

Amanda Palmer

“Waar blijft het mobiliteitsbeleid dat ervoor zorgt dat de uitstoot van CO2 door transport snel daalt en eindelijk voor de gezonde lucht zorgt waar de Antwerpenaar naar snakt? Waar blijft de uitbreiding van groen en water in de stad die voor rust, verkoeling en leven zorgen?”, zijn enkele van de vragen die in de brief staan.

“We hopen toch op meer dan duizend aanwezigen”, zegt Seerden. “We horen onder meer dat er zeven OKAN-klassen komen van het Stedelijk Lyceum (SL) Offerande en er zouden ook meer dan honderd leerlingen vanuit de school Groenhout komen. We praten ook met de artieste Amanda Palmer (die vrijdagavond in De Roma optreedt, red.). Mogelijk komt zij ook langs.”

Straffen

Bij de directie van de koepel Stedelijk Onderwijs in Antwerpen klinkt het dat de individuele scholen zelf bepalen hoe ze omgaan met leerlingen die spijbelen. “Wij voorzien geen andere aanpak tegenover vorig jaar”, verduidelijkt Tinne Avonds, directrice van SL Quellin, waartoe ook SL Offerande toebehoort. “De wetgeving laat niet toe dat leerlingen spijbelen, dus als directie kunnen we dat ook niet toelaten. Wel kunnen we beslissen wat de sancties zijn. Als leerlingen uit eigen beweging spijbelen en het heeft te maken met klimaatacties, dan gaan we dat pedagogisch aanpakken. Dat kan bijvoorbeeld door hen een presentatie te laten maken over klimaatverandering, die ze dan aan jongere jaren kunnen voorstellen.”