Direct naar artikelinhoud
Technologie

Geen Google, Whatsapp of Youtube: het nieuwe Huawei-toestel is gemankeerd door de handelsoorlog

De Huawei Mate 30: een telefoon gemankeerd door de handelsoorlog.Beeld Laurens Verhagen

De Huawei Mate 30 is het eerste toestel van Chinese makelij waarop de gevolgen van de Amerikaanse handelsoorlog met China zichtbaar zijn. Hoe ziet een smartphone zonder Google-apps eruit?

Nooit is er met zoveel spanning uitgekeken naar een nieuw toestel van Huawei. Niet om zijn uitmuntende prestaties, nieuwe chip of talloze weergaloze camera’s staat deze Mate 30 (en Mate 30 Pro) zo in de belangstelling, maar wegens de handelsbeperkingen. Het is een soort ramptoerisme: wat heeft Huawei bedacht om te ontkomen aan de beperkingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Amerikaanse bedrijven in de samenwerking met Huawei? Een volledige versie van Android, inclusief alle Google-apps, is hierdoor niet toegestaan.

Tijdens de presentatie, waarvoor de internationale pers donderdag in München is samengekomen, benadrukt Huawei vooral de hardware. De setting – een hal met zo’n 1.200 aanwezigen – is surrealistisch. De grote olifant in de kamer (de Amerikaanse sancties) wordt in ruim anderhalf uur in het geheel niet genoemd door Richard Yu, de baas van Huawei’s consumententak.

Na afloop benadrukt een woordvoerder van Huawei dat het nieuwste paradepaardje later dit jaar hoe dan ook naar Nederland komt. Tenzij de Amerikaanse sancties worden opgeheven, zal dat zonder de bekende Google-apps zijn.

Chinese appwinkel

In China hebben consumenten al langer ervaring met een eigen appstore van Huawei, maar in Europa is dat niet het geval. Hier is de consument gewend aan een volledige, aangeklede versie van Android waarbij al bij het eerste gebruik alle veelgebruikte apps van Google zijn geïnstalleerd. Maar de Mate 30 moet het stellen zonder Google Maps, Gmail en al die andere apps. Zelfs zonder Google’s appwinkel Play Store.

In plaats daarvan zetten de Chinezen een eigen appwinkel – AppGallery genaamd – op hun toestellen. Op de toestellen die donderdag worden getoond, is te zien hoe dat eruit ziet. Een homescherm zonder Google Maps en Gmail dus, maar ook zonder YouTube. Wie de AppGallery aanklikt en op zoek gaat naar Netflix, Spotify, WhatsApp, Facebook of Instagram zal dat eveneens tevergeefs doen. Volgens Huawei moeten die diensten later wel beschikbaar zijn.

Ook Spotify is onvindbaar in de AppGallery.

Plan B

Opvallend dus dat Huawei er stellig over is dat de Mate 30 later dit jaar ook naar Europa komt. Een smartphone – hoe indrukwekkend de hardware ook is – lijkt hier zonder Google-apps immers weinig kans van slagen te hebben, zegt analist Annette Zimmermann van technologisch adviesbedrijf Gartner. Zimmermann verbaast zich over het incomplete product. “Dit is duidelijk het plan B.” Als er niet alsnog een politieke oplossing komt, zal dat de verkopen van Huawei aanzienlijk schaden, zegt Zimmermann. Huawei verkoopt de helft van zijn toestellen buiten China, met Europa als belangrijkste markt.

Drie pijnpunten van de Huawei Mate 30

Geen Instagram, Spotify en Netflix

Wie nu in Huawei’s eigen appwinkel naar zijn favoriete apps zoekt, komt bedrogen uit. Onvindbaar. Dit gaat opgelost worden, belooft Huawei. Onduidelijk is echter wanneer. En ook is het de vraag hoe volledig de appwinkel van Huawei zal zijn in vergelijking met de uitputtende Play Store van Google.

Geen YouTube, Gmail, Google Drive en Google Maps

Hier komt geen oplossing voor in de AppGallery van Huawei. Alternatief is om met de browser naar YouTube te gaan of om Gmail binnen een andere mailapp te openen.

Geen ondersteuning door Google-diensten

De problemen lijken op dit moment nog ingrijpender te zijn dan alleen het gemis van de Google-apps. Backups maken van WhatsApp? Dat werkt ook niet, want dat gebeurt op Google Drive. Maar ook apps als Netflix of Buienradar werken gebrekkig, ontdekte technieuwssite Tweakers. En NPO Start en Ziggo Go doen het helemaal niet zonder Google.