Direct naar artikelinhoud
ProximusDominique Leroy

‘Dat gerecht hier grote middelen voor inzet, is heel uitzonderlijk’: over huiszoeking bij Dominique Leroy

Dominique Leroy.Beeld REUTERS

Het Brusselse parket heeft huiszoekingen uitgevoerd bij de topvrouw van Proximus, Dominique Leroy. Die kaderen in een onderzoek naar verkoop van aandelen met voorkennis. Al zijn er ook twijfels. ‘Dat het gerecht hier de grote middelen voor inzet, is heel uitzonderlijk.’

Een dag voor Dominique Leroy haar bureau zou leegmaken als CEO bij Proximus om bij de Nederlandse sectorgenoot KPN te gaan werken, viel het Brussels parket er binnen voor een huiszoeking. Ook in de woning van Leroy gingen speurders aan de slag. Het parket wil weinig commentaar kwijt over de actie. Enkel dat er ‘meerdere huiszoekingen’ zijn geweest. Leroy bevestigde die gisterenavond zelf.

De huiszoekingen kaderen in een onderzoek naar handel met voorkennis. Leroy verkocht op 1 augustus 10.840 Proximus-aandelen ter waarde van ruim 285.000 euro. Op 5 september maakte ze haar overstap bekend naar de Nederlandse sectorgenoot KPN. Dat Leroy haar aandelen van de hand deed zo kort voor ze haar vertrek aankondigde, deed een hoop vragen rijzen. Als ze op 1 augustus al wist dat ze zou vertrekken, dan wist ze ook dat de koers van het aandeel kon dalen. Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Transacties zoals die van Leroy worden daarom door de beurswaakhond FSMA onder de loep genomen. Die startte dan ook een onderzoek.

Leroy ontkende eerder al met klem dat ze handelde met voorkennis. Als CEO mocht ze maar op bepaalde momenten eigen aandelen verkopen. En in dit geval kon dat volgens haar pas vanaf 1 augustus. Op dat moment was ze naar eigen zeggen in bespreking over de hernieuwing van haar contract. Al gaf ze wel toe dat er ook gesprekken waren met verschillende externe partijen, waaronder KPN. Maar de knoop hakte ze naar eigen zeggen uiteindelijk pas door na haar vakantie.

Vreemde zaak

Het FSMA-onderzoek is een administratief-gerechtelijke procedure, die als er sprake is van handel met voorkennis, kan leiden tot een administratieve sanctie. Het gerecht kan echter op eigen houtje beslissen om een parallel strafonderzoek te voeren, dat dan kan uitmonden in een strafrechtelijke sanctie.  

Toch is het volgens Tom Simonts, financieel economist bij KBC, heel uitzonderlijk dat het tot een strafzaak met huiszoekingen komt in een zaak van aandelenhandel met voorkennis. “Dat gebeurt zeer zelden. We moeten al teruggaan tot de bankencrisis, toen er duidelijke aanwijzigingen waren voor gesjoemel. Hier hebben we een CEO die tot nog toe onbesproken was en waarbij een transactie al onderzocht wordt door de beurswaakhond. Ik kan me niet inbeelden dat het gerecht voor zoiets alleen de grote kanonnen inzet.”

Ook bronnen rond Proximus noemen het een ‘erg vreemde zaak’. “We kunnen ons niet inbeelden dat Dominique Leroy dergelijk zware fouten heeft gemaakt. Topmensen binnen Proximus worden goed begeleid en geadviseerd om geen fouten te maken.”

Net voor de huiszoekingen donderdagnamiddag kreeg Dominique Leroy, op haar voorlaatste dag, nog bedankingen van een vierhonderdtal personeelsleden. Op het plein voor de Proximus-torens aan het Brusselse Noordstation vormden ze een hart. Daarbij hielden ze letters omhoog die ‘Thank you’ vormden. 

KPN, de toekomstige werkgever van Leroy, laat intussen weten ‘kennis te nemen van de berichtgeving over de huiszoekingen’. Het is niet duidelijk of er ook bij het Nederlandse telecombedrijf huiszoekingen zijn geweest.