Honderdduizenden betogers in zo’n 150 landen: grootste wereldwijde klimaatprotest ooit, straks volgt Brussel

© EPA-EFE

Honderdduizenden in Australië, nog een paar tienduizend in Azië, en in New York worden straks zelfs een miljoén mensen verwacht. In totaal vinden in zo’n 150 landen meer dan 5.000 acties plaats voor het klimaat. Straks om 13.30 uur volgt ook nog Brussel, met naar verwachtingen zo’n 15.000 mensen.

In ons land ligt het zwaartepunt vrijdagnamiddag in Brussel, waar er voor de derde keer een “Global strike for future” plaatsvindt. Om 13.30 uur vertrekt daar een mars, met naar verwachtingen tussen 10.000 en 15.000 scholieren.

Voor hun vertrek richting Brussel demonstreerden de Antwerpse jongeren nog in hun eigen stad. Daar waren ze met 600 tot 800 deelnemers. De initiatiefnemers willen er een open brief afgeven aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) of een vertegenwoordiger. Daarin vragen ze dat politici de urgentie van de klimaatcrisis begrijpen, en eisen ze dat een “klimaatnoodtoestand” wordt uitgeroepen in Vlaanderen.

© BELGA

De aftrap van de wereldwijde klimaatactie, naar aanleiding van de Klimaattop van de Verenigde Naties die zaterdag en maandag plaats vindt, werd gehouden in Australië. En hoé: maar liefst 300.000 jongeren kwamen op straat in Brisbane, Sydney en Melbourne. Onder andere, waar de acties zijn daar gepland in tientallen steden. Zelfs bedrijven moedigen hun mensen aan om deel te nemen.

Daarna ontwaakte ook de rest van de wereld: Oceanië, Indonesië, de Filipijnen, Thailand, India, Cyprus, enzovoort volgden. Ook Duitsland. In Berlijn alleen doken al 10.000 jongeren op. Intussen wordt ook in Londen druk actie gevoerd, en later ook nog in New York. Volgens de autoriteiten daar zullen gemakkelijk 1,1 miljoen scholieren spijbelen om aan het protest deel te nemen. Daar zullen volgens verwachtingen ook volwassenen aansluiten.

De wereldwijde actie is geïnspireerd op de Zweedse Greta Thunberg, die voor het eerst wekelijks ging klimaatspijbelen. Zij neemt zaterdag deel aan de klimaattop voor jongeren. Vrijdag neemt ze in New York deel aan de klimaatmars.

© EPA-EFE

© REUTERS

© AFP

© EPA-EFE

© AFP

© REUTERS

© AP

© AP

© AFP

© EPA-EFE

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen