Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Nederlandstalig onderwijs in Brussel krijgt grootste uitbreiding ooit

Nederlandstalig onderwijs in Brussel krijgt grootste uitbreiding ooit
Beeld 'cia Jansen

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel krijgt er tegen volgend schooljaar maar liefst 3.511 plaatsen bij. Dat is een absoluut record. 

In 2020 komen er in Brussel 2.651 plaatsen bij in het Nederlandstalige basisonderwijs en nog eens 860 in het secundair. Een record. Ter vergelijking, dit jaar kwamen er 1.221 plaatsen bij in het basisonderwijs. Het jaar ervoor waren dat er 1.400. Het gaat ook steeds makkelijker om plaatsen bij te maken, stelt Brussels minister van Onderwijs Sven Gatz (Open Vld) in Bruzz. “Er is zeer goed voorbereidend werk gedaan de voorbije jaren. Mijn voorganger Guy Vanhengel heeft veel vakmanschap kunnen opbouwen en ik pluk daar nu de vruchten van. Want na al die jaren werken scholen sneller en beter mee, en kunnen we gemeenten ook overtuigen om stedenbouwkundig mee te gaan. En de middelen zijn er ook.”

Van de bijkomende plaatsen in het basisonderwijs is goed de helft al in uitvoering. Voor de overige is ook al budget voorzien, maar is het nog wachten op de administratieve afwerking. De nieuwe plaatsen worden volgens minister Gatz ook goed verspreid, met een iets sterkere focus op Molenbeek, Anderlecht en Schaarbeek. Gemeenten die nu nog te weinig plaatsen hebben in vergelijking met hun bevolking. Het aantal leerlingen stijgt daar ook nog steeds. In de stad Brussel is de nood minder omdat daar historisch een sterk net is uitgebouwd.

Nog een speciaal geval is Jette. Daar zijn veel plaatsen in vergelijking met de bevolking, maar daardoor bedient die gemeente wel de bevolking van het noordwesten van Brussel, zoals Ganshoren of Koekelberg.

In totaal gaat het om een twintigtal dossiers in elf Brusselse gemeenten. Een van de belangrijkste projecten wordt de opening van de school in de Picardstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Die moet in september 2020 open gaan en zal zowel een lagere als middelbare school hebben. De school ligt vlak bij Thurn & Taxis, een wijk in volle ontwikkeling.

Vorige week bleek nog dat 987 Brusselse kleuters geen plaatsje vonden in het Nederlandstalig onderwijs. Dat bleek uit gegevens van het Lokaal Onderwijsplatform Brussel. Van de 2.663 kinderen die eerder dit jaar werden aangemeld voor een Nederlandstalige onthaalklas, een tussenklasje voor kindjes van 2,5 jaar, werden er 877 wegens plaatsgebrek geweigerd.