© FrMi

© FrMi

thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuw monument voor oorlogsslachtoffers in Veulen

Tijdens de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de afdeling Otarie van het Geheim Leger stonden het gemeentebestuur en de oud-strijdersverenigingen stil bij 75 jaar bevrijding van Heers. In Veulen werd er zelfs een nieuw monument ingehuld.

Frank Missotten

In veel gemeenten doken er vanaf 1943 verzetsgroepen op tegen de Duitse bezetter. Ook in Bovelingen was er een verzetsgroep actief die deel uitmaakte van het lokale schuiloord Otarie van het Geheim Leger en die nauwe contacten onderhield met de weerstandsbeweging in Waremme. “Mede dankzij hun inzet kon op 11 september 1944 onze streek uiteindelijk bevrijd worden”, zegt burgemeester Henri Dumont. “De activiteiten van deze weerstandsgroepering waren in de eerste plaats gericht op het voorbereiden van de bevrijding zoals het doorgeven van inlichtingen, dropping van wapens en sabotage. Het is dus met gepaste eerbied en trots dat we hen ieder jaar huldigen.”

Samenwerking

De herdenking van deze ‘weerstanders’ vindt steeds op de tweede donderdag van september plaats en gaat al een hele tijd terug. “Het is een samenwerking van Souvenir & Civisme Waremme en van NSB Bovelingen, Heers en Opheers”, vertelt secretaris Elie Missotten van NSB Heers/Bovelingen. “Al enkele jaren werken we ook samen met de leerlingen en leerkrachten van basisschool Kers & Pit uit Mechelen-Bovelingen. We komen samen voor een bloemlegging en vlaggengroet aan het monument van de oud-strijders en aan hoeve Jadoul in Mechelen-Bovelingen, en aan het monument van verzetsstrijder Jean Rorive in Veulen.” Tussen het monument voor Rorive en dat voor gesneuveld piloot Gordon Diard - een propeller - staat er nu een nieuwe herdenkingsteen. “Dit oorlogsmonument is er gekomen op vraag van nabestaanden van oorlogsslachtoffers en oud-strijders van Veulen. Het is een arduinen rugstuk met een zwarte gepolijste naamplaat en zilvergekleurde letters. De gemeente heeft dit monument geplaatst om alle slachtoffers uit Veulen van beide Wereldoorlogen te herdenken.”

Werkgroep

Binnen de heemkundige kring Groot-Heers is er bovendien een werkgroep actief die zich bezighoudt om alle verhalen van oud-strijders uit Groot-Heers te bundelen. Dit monnikenwerk resulteerde eind 2017 al in een boek en grote tentoonstelling: ‘Kleine Heerse verhalen uit de Groote Oorlog’. “De bedoeling is nu om alle oud-strijders, verzetsstrijders en krijgsgevangenen van WO II in beeld te brengen, zoals we dat ook gedaan hebben voor WO I,”, aldus Elie Missotten, die de werkgroep WOII aanstuurt. “We starten binnenkort met de opzoekingen in de militieregisters op de gemeente. Daarna gaan we de dossiers inkijken en inscannen in het Koninklijk Legermuseum in Evere. Volgend jaar gaan we ook een collectedag houden waar iedereen memorabilia en documenten kan laten registreren. Dit moet uiteindelijk opnieuw uitmonden in een tentoonstelling en een boek. Er is nog geen deadline, alles hangt ervan af hoe vlot de opzoekingen zullen verlopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer