Direct naar artikelinhoud
Justitie

Reconstructie zaak-Mawda zaait twijfel: hebben ze de échte chauffeur van het busje wel?

De ouders van peuter Mawda tijdens een herdenkingsmoment, mei vorig jaar.Beeld Tim Dirven

De reconstructie van de schietpartij waarbij de Iraaks-Koeridsche peuter Mawda stierf, heeft twijfel gezaaid over de identiteit van de man die het busje bestuurde. Het gerecht verdenkt een Irakees wiens vingerafdrukken op het stuur zaten. ‘Door verklaringen van de agent lijkt dat toch niet meer zo zeker’, zegt de advocaat van de vermeende mensensmokkelaar.

en

Zeker tien uur luisterde de vader van Mawda naar de verhalen van ongeveer evenveel politieagenten die betrokken waren bij de politieachtervolging die voorafging aan de dood van zijn dochtertje. De hele voormiddag keek papa Shamdin Ali (26) toe hoe de agent die het dodelijke schot afvuurde de gebeurtenissen bijna seconde per seconde naspeelde in een loods op de oefenterreinen van de politie in Ghlin, een dorp bij Bergen. 

De reconstructie vormt een cruciale stap in het onderzoek. Zo moet duidelijk worden in welke omstandigheden politieman V. G. het vuur opende. Ballistisch onderzoek kon immers niet uitwijzen of de agent al dan niet vrijwillig heeft geschoten. Politieman V.G. toonde waar hij reed ten opzichte van de camionette. Hoe hij zijn hand optilde toen hij besloot dat hij op het wiel van de bestelwagen zou schieten. Hoe die vervolgens omhoog schoot door een bruusk manoeuvre. Hoe de kogel eerst het busje en daarna de wang van Mawda doorboorde.

Twijfel

De getuigenis van de agent heeft bovendien meer twijfel gezaaid over de identiteit van de bestuurder van het mensensmokkelbusje. Na de dodelijke achtervolging op de E42 wist de politie niet wie van de 30 inzittenden aan het stuur zat. Een dag later werden alle migranten vrijgelaten. Pas vier maanden later traceerde het gerecht de vermoedelijke bestuurder in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers vermoeden dat hij de camionette bestuurde tijdens de achtervolging. Zijn vingerafdrukken en DNA zaten op de versnellingspook en het stuur. 

“Uit de reconstructie blijkt wel dat het lang niet zo zeker is dat onze cliënt het busje bestuurde", zeggen zijn advocaten Dimitri De Béco en Thomas Gillis. “Hij ontkent dat al sinds zijn arrestatie. Na vandaag moet de twijfel bij de onderzoekers zijn toegenomen.”

De advocaat van politieman V.G. wil niets zeggen over die verklaringen. “Mijn cliënt blijft bij zijn eerdere verklaringen. Hij heeft de nacht precies beschreven zoals hij hem zich herinnert”, zegt Laurent Kennes. 

Tweede gezin

Maar dat is volgens Mieke Van den Broeck, de advocaat van Mawda’s ouders, net het probleem. “We hebben vandaag een heleboel agenten gehoord. Eerst de man die het schot heeft afgevuurd. Daarna zijn collega die de politiewagen bestuurde. Daarna nog eens een tiental agenten die deelnamen aan de achtervolging. Zij vertellen het verhaal over die nacht allemaal zoals zij zich herinneren. Maar het is intussen wel al anderhalf jaar geleden.”

In het busje zat ook een tweede gezin. De moeder daarvan vertelde vorig jaar in een gesprek met De Morgen al hoe het verhaal volgens haar is verlopen. Zij zou haar kind aan het raam hebben gehouden om te tonen aan de agenten dat er wel degelijk mensen in het busje zaten. “Op een bepaald moment achtervolgde een wagen ons, daarna twee, en alsmaar meer. Hoelang het duurde, is moeilijk te zeggen. De wagens reden dicht tegen elkaar, dus het zou kunnen dat ze elkaar op een bepaald moment raakten. Toen het schot viel, wisten we meteen dat iemand geraakt was. We riepen dat de bestuurder moest stoppen. Hij remde en is een parking opgereden.” 

Opnames

Ook waren er nadien vragen over hoe de politie optrad vlak na het incident. Vooral het feit dat de moeder van Mawda ook niet mee mocht met de ambulance die haar dochter naar het ziekenhuis bracht, zorgde voor verontwaardiging. 

De advocaat van Mawda’s ouders vindt het jammer dat de audio-opnames van de communicatie tussen agenten geen deel uitmaakten van de reconstructie. Die zouden kunnen bewijzen of de politieman inderdaad niet wist dat er migranten in het busje zaten toen hij schoot. Een deel van de opnames is bovendien verloren gegaan. “We hebben nog steeds veel onbeantwoorde vragen”, zegt Van den Broeck.