Anderlecht wint met tien man in Kortrijk

Na de bekeruitschakeling heeft ook Anderlecht zich herpakt met een zege in de competitie. Paars-wit had het nochtans niet onder de markt tegen KV Kortrijk maar doelman Boeckx hield de Brusselaars in de eerste helft recht door een strafschop te stoppen. Stanciu zette voor rust de bezoekers zelfs gevleid op voorsprong, de onvermijdelijke Teodorczyk maakte er al vroeg in de tweede helft 2-0 van. Anderlecht moest het laatste halfuur echter met tien man afwerken na een tweede gele kaart voor Stanciu. Topschutter Saadi scoorde nog de aansluitingstreffer maar Obradovic besliste de wedstrijd in de 83e minuut: 1-3. Door deze zege komt Anderlecht op een gedeelde derde plaats, waardoor het bovenin gezellig druk wordt met nu al vijf ploegen op drie punten en later vandaag kan Charleroi daar nog bijkomen.

vml

Zoals verwacht nam Boeckx bij Anderlecht zijn plaats onder de lat opnieuw in. Kara speelde centraal achterin, Spajic werd zo rechtsachter waardoor Najar weer uit de ploeg viel. Hanni was twijfelachtig maar kon toch starten, net als Bruno. Bij Kortrijk kreeg Totovytskyi het vertrouwen van coach Belhocine, Mercier verdween naar de bank. Opmerkelijk: Stijn De Smet zit niet in de wedstrijdkern.

Boeckx stopt strafschop

Ook in het Guldensporenstadion kregen we een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegtuigramp met de Braziliaanse ploeg Chapecoense. KVK had het beste van het spel en leek na een kwartier spelen daar ook voor te woren beloond. Na overbodig handspel van Obradovic in de zestien meter kregen de Kerels immers een strafschop. Kage stond oog in oog met doelman Frank Boeckx maar de goalie van Anderlecht ranselde de elfmeter uit zijn kooi.

© Isosport

Een opdoffer voor de thuisploeg en tien minuten later trapte Stanciu vanaf het halve maantje knap binnen: 0-1. KV Kortrijk rechtte de rug en topschutter Saadi pakte nog uit met een stevige vlam maar opnieuw redde doelman Boeckx de meubelen voor de Brusselaars. Zo ging Anderlecht rusten met een gevleide voorsprong.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

KV Kortrijk

Anderlecht

Rood voor Stanciu

Geen wissels aan het begin van de tweede helft. Na een slordig begin met veel balverlies langs beide kanten. Net toen Kortrijk leek te kunnen dreigen werd Saadi onterecht afgevlagd en even later scoorde de onvermijdelijke Teodorczyk zijn dertiende van het seizoen. Hanni drong aan in een duel met Métanire en de bal plofte pardoes voor de voeten van Teodorczyk, die niet twijfelde: 0-2. Anderlecht op rozen zo leek het maar Stanciu bracht zijn ploeg nog in de problemen toen hij een tweede kaart kreeg na een schwalbe. Anderlecht moest het laatste halfuur dus met een man minder afwerken. Weiler bracht meteen Chipciu voor Bruno, bij Kortrijk kwam Mercier erin.

De wedstrijd werd bitsiger met ondermeer een elleboog van Spajic, een stevige tackle van Chipciu en een opstootje voor doel van Boeckx. Toen Saadi met nog een kwartier te spelen werd losgelaten door Nuytinck en de aansluitingstreffer scoorde, werd het nog spannend voor Anderlecht. Weiler wisselde verrassend Tielemans voor breekijzer Badji en dat kwam het spelniveau niet ten goede. Van voetballen was er geen sprake meer maar in de 83e minuut besliste Obradovic wel de wedstrijd: de Serviër kreeg tijd en ruimte van Métanire en pegelde de bal in het dak van het doel: 1-3. Acheampong kreeg daarna nog wat speelminuten en zorgde nog voor wat dreiging maar gescoord werd er niet meer.

© Isosport

Door deze zege komt Anderlecht op een met Oostende en AA gent gedeelde derde plaats, op drie punten van leider Zulte Waregem en op twee punten van Club Brugge. Kortrijk blijft hangen in de middenmoot met een voorlopige tiende plaats. Later vandaag worden met Charleroi-Standard en Genk-Lokeren nog twee wedstrijden gespeelde op de 17e speeldag van de Jupiler Pro League.

Volgende week krijgt Anderlecht aartsrivaal Club Brugge op bezoek en zal het dus al zeker zonder topaankoop Stanciu moeten doen.