© Patrick De Roo

Berchem Sport speelt eerste thuiswedstrijd in mineur: “We hebben zelfs nog geen toiletten achter de nieuwe staantribune”

Berchem Sport speelt zondag de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen, tegen Tienen. Het is een beetje een wedstrijd in mineur, want het deels vernieuwde stadion telt nog flink wat gebreken. “We zijn blij dat de stad Antwerpen investeert in het Rooi, maar een aantal zaken moet dringend geregeld worden. We hebben zelfs geen toiletten en horeca aan de vernieuwde staantribune”, zegt Karel Van Daele, de voorzitter van de club uit de tweede amateurreeks.

Patrick Van de Perre

Het stadion van Berchem Sport, dat eigendom is van de stad Antwerpen, is deels gerenoveerd. Dat was nodig. De staantribune en de al sinds jaren gesloten tribunes achter de doelen waren versleten en voldeden niet meer aan de veiligheidseisen. En ook de hoofdtribune is sinds het tussenseizoen gesloten voor het publiek, al zijn de kleedkamers en de ontvangstruimte eronder nog wel open.

© Patrick De Roo

Plassen tegen de omheining

De stad heeft 4,2 miljoen euro uitgetrokken voor het opknappen van het stadion. Trek er de btw af, en het is slechts 3,2 miljoen euro, klinkt het op het Rooi. Maar dat is niet de voornaamste ergernis van de club. Er was een afwijking op de veiligheidsreglementen nodig om de wedstrijd van zondag tegen Tienen te laten plaatsvinden. “Achter de nieuwe staantribune, waar we overigens zeer blij mee zijn, zijn geen toiletten en ook geen horecagelegenheid. Onze supporters moeten dus tegen de omheining aan de Roderveldlaan plassen, waar iedere voorbijganger hen kan zien. En dat er geen horecagelegenheid is, betekent dat we zelf bierwagens moeten huren. Voor een club als Berchem is dat iedere wedstrijd een serieuze investering”, zegt Karel Van Daele.

Zowel het sanitair als de horecagelegenheid zijn wel gepland, maar worden pas op het einde van het volgende seizoen aangelegd. “Samen met de nieuwe jeugdlokalen. Dat is toch wel rijkelijk laat. Ondertussen staan onze supporters in de kou.”

© Patrick De Roo

Bij Berchem Sport zien ze nog andere gebreken. “In de nieuwe staantribune zijn de balustrades te hoog om veilig te zijn. Dat betekent dat de aannemer, die het bestek van de stad gevolgd heeft, dit moet aanpassen. En in de nieuwe hoofdtribune worden de mensen op de voorste rijen nat wanneer het regent omdat het dak niet de hele constructie overdekt. Ook de rubberen matten tussen de oude en de nieuwe hoofdtribune zijn niet in orde, omdat de bevestigingspinnen uit de grond steken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan”, zegt Karel Van Daele.

© Patrick De Roo

Toch wil Karel Van Daele de stad Antwerpen niet te hard aanpakken. “We zijn blij dat de stad in het stadion investeert. Maar de manier waarop had beter gekund. Achter een van de doelen ligt nog altijd puin. Ook dat is niet conform de veiligheidsmaatregelen. Voor de wedstrijd tegen Tienen is dit geen probleem. Maar in november komt Eendracht Aalst op bezoek en dat geldt als een risicowedstrijd. Indien een aantal van de gebreken tegen die tijd niet opgelost is, sluit ik niet uit dat we die wedstrijd niet mogen spelen.”

“Een ingewikkeld dossier”

Schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) zegt dat de renovatie van het stadion een ingewikkeld dossier is. “Er zijn met de stad, de club en de verschillende veiligheidsdiensten verschillende partijen bij betrokken. Berchem Sport beschikt nu over een nieuw stadion met 1.250 staanplaatsen en 327 zitplaatsen. In een volgende fase zal de stad sanitair en nieuwe infrastructuur voor de jeugd realiseren, zodat de club ook hier stappen vooruit kan zetten. Alles bij elkaar zal de stad netto 3,3 miljoen euro investeren in het stadion om ervoor te zorgen dat de club de komende jaren goed zit.”

www.berchem-sport.com.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER