Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Een smartphone zonder de toepassingen van Google: is dit het einde van Huawei in Europa?

Een Huawei-smartphone die niet kan gebruikmaken van de toepassingen van Google, heeft zo'n toestel wel een toekomst? Dat is de vraag die iedereen zich stelt, nu Huawei een nieuw toestel, de Mate 30, heeft gelanceerd dat door de Amerikaanse boycot maar een beperkte toegang heeft tot het Android-besturingssysteem. Huawei mocht al langer Amerika niet binnen, maar verliest het bedrijf nu ook de broodnodige Europese markt?

analyse
Loutfi Belghmidi
Journalist bij VRT NWS gespecialiseerd in technologie en sociale media.

De lancering van een smartphone is voor een producent meestal een groot feest, dat met veel bombarie gepaard gaat: de CEO betreedt het podium en praat uitvoerig over zijn nieuwe toestel en wat het allemaal te bieden heeft. Op de eerste rij zitten medewerkers van het bedrijf bij elk nieuw snufje luid te applaudisseren. Tijdens de lancering van de Mate 30 was dat niet anders.

Maar zo'n feest is de lancering anders niet voor Huawei: door de boycot van de Amerikaanse overheid heeft het toestel maar beperkte toegang tot het Android-besturingssysteem en heeft het geen toegang tot de toepassingen van Google: YouTube, Chrome, Gmail, Google Maps: toepassingen die u mogelijk dagelijks gebruikt en misschien ook niet meer wil missen. 

(lees voort onder de foto)

De voorstelling van het nieuwe toestel van Huawei, de Mate 30.

Huawei kan niet zonder Android

Zonder een deftig besturingssysteem is een smartphone waardeloos. Niet alleen zorgt het besturingssysteem dat je je smartphone kunt gebruiken, de meeste besturingssystemen hebben ook een eigen appwinkel waarin u apps kan kopen. De twee meest gebruikte systemen zijn Android van Google, met 76 procent marktaandeel, en iOS van Apple met 22 procent marktaandeel.

Beide hebben ze dus zo goed als de hele smartphonemarkt in handen. Apple schermt zijn eigen systeem goed af van de buitenwereld en gebruikt dat alleen voor de iPhone en de iPad.

Google kiest voor een andere strategie. Dat bedrijf biedt Android “open source” of gratis aan. Elke smartphoneproducent mag Android op zijn toestellen installeren. Als wederdienst mag Google op elke smartphone de apps installeren die we allemaal gebruiken, zoals dus YouTube, Google Maps, Gmail en Google Chrome. Hiermee verzamelt Google heel wat data.  

Maar omdat de Amerikaanse president  Donald Trump Huawei in mei op de zwarte lijst heeft gezet, heeft Google beslist om zijn diensten niet langer aan te bieden aan Huawei. De Chinese smartphoneproducent mag nog altijd Android op zijn toestellen installeren, maar mag de bijbehorende apps niet meer aanbieden. Huawei krijgt ook geen ondersteuning meer van Android. En dat is een serieuze streep door de rekening van de Chinese technologiereus. 

Huawei krijgt ook geen ondersteuning meer van Android. En dat is een serieuze streep door de rekening van de Chinese technologiereus. 

Maar de Chinezen zijn niet snel onder de indruk. Bij Huawei is de vastberadenheid groot om het eigen besturingssysteem HarmonyOS, dat in augustus werd gelanceerd, verder van de grond te krijgen. Maar dat systeem is nog niet klaar om uitgerold te worden op de smartphones. Op dit moment is Huawei nog te afhankelijk van Google. 

In China misschien, maar niet hier

Ook al is HarmonyOS binnen afzienbare tijd klaar voor de smartphone, dat betekent nog niet dat het bij ons zal aanslaan. In China, waar westerse technologiebedrijven zoals Google en Facebook geen toegang krijgen, heeft HarmonyOS met een eigen appwinkel misschien nog een kans op slagen. Bovendien zijn de Chinezen boos dat de Amerikanen het gemunt hebben op hun technologietrots en kiezen ze zelf massaal voor Huawei. 

Ook al is HarmonyOS binnen afzienbare tijd klaar voor de smartphone, dat betekent nog niet dat het bij ons zal aanslaan.

Maar bij ons is dat een ander verhaal. Ten eerste: we zijn de bestaande besturingssystemen zo gewoon, willen we die nog wel missen? Een smartphone waarop we geen YouTube kunnen bekijken, willen we dat wel? Een besturingssysteem moet ook op genoeg toestellen draaien om appontwikkelaars warm te maken.

En bovendien rijst ook de vraag hoe het zit met de veiligheid van HarmonyOS. Android van Google heeft zijn betrouwbaarheid al bewezen, maar hackers zullen op zoek gaan naar kwetsbaarheden in HarmonyOS om zo virussen te ontwikkelen.

Ook dat is een reden waarom appontwikkelaars terughoudend zullen zijn om apps te ontwerpen voor HarmonyOS. Uw vertrouwde apps, bijvoorbeeld ook uw bankapp, die perfect werkt op uw Android-toestel, zou dan niet meer werken op een smartphone van Huawei. 

AFP or licensors

Eerdere pogingen om een nieuw besturingssysteem op de markt te brengen, bleken niet altijd een denderend succes. Kijk maar naar wat er is gebeurd met Microsoft. De Amerikaanse technologiereus is er nooit in geslaagd om een eigen mobiel besturingssysteem van de grond te krijgen. Microsoft mocht bijvoorbeeld ook YouTube niet aanbieden op zijn smartphones. Gevolg: na verwoede pogingen om Windows Mobile te doen slagen, stierf het besturingssysteem van Microsoft een stille dood.

Maar toch: Huawei is geen “nobody”. De Chinese technologiereus is nog altijd de op één na grootste smartphoneproducent ter wereld. Het bedrijf verkocht vorig jaar 200 miljoen smartphones. Ondanks de boycot bracht Huawei in het tweede kwartaal van dit jaar 8 procent meer toestellen aan de man. Maar dat waren toestellen waarop Google nog alle diensten aanbood.

Huawei is vastberaden om zijn goede naam in de smartphonewereld te behouden. En eenmaal hun HarmonyOS op punt staat, zullen ze niet meer afhankelijk zijn van Google. 

HarmonyOS zal lange tijd in China getest kunnen worden vooraleer het bij ons wordt uitgerold.  Misschien is het systeem dan al wat bekender, heeft het meer mogelijkheden, en kan de veiligheid wel gegarandeerd worden.

Huawei kan zijn besturingssysteem ook aan andere Chinese producenten aanbieden. En als je ziet dat er in de top 5 van de grootste producenten ter wereld drie Chinese producenten staan, realiseer je je dat Huawei met HarmonyOS zelfs een einde zou kunnen maken aan de dominantie van Google. 

Anderen zien hun kans

Maar zover zijn we nog lang niet en dat is net het probleem voor Huawei. Want nu Huawei het moeilijk heeft, ruiken anderen hun kans. De eindejaarsperiode met Black Friday en Kerstmis in het vooruitzicht is hét moment bij uitstek om smartphones aan de man te brengen. Samsung, Apple, Nokia, Motorola en LG, allemaal hebben ze de afgelopen weken en maanden nieuwe toestellen gelanceerd.  En allemaal willen ze dat potentiële klanten van Huawei nu voor hún toestel kiezen. 

En ze proberen dat elk op hun manier. Sommige gaan de strijd aan met een even sterke camera en batterij. Andere, zoals Nokia, proberen zich te onderscheiden door uit te pakken met een pure Android-ervaring. 

Hét grootste probleem voor Huawei blijft de Amerikaanse boycot. Zolang Huawei op de Amerikaanse zwarte lijst staat, ziet er het voor het bedrijf niet zo rooskleurig uit. Hiermee dreigt ook een einde te komen aan de steile groei van de ambitieuze smartphoneproducent die amper zes jaar geleden met zijn eerste toestel op de markt kwam.

De kans is reëel dat Huawei de Europese markt volledig verliest en zich noodgedwongen zal moeten focussen tot de Chinese en Aziatische markt.

Terwijl Huawei zijn handen vol zal hebben met zijn eigen besturingssysteem - het kan jaren duren eer dat systeem en bijhorende appwinkel operationeel zijn - zullen andere smartphoneproducenten de Europese markt veroveren. 

Huawei CEO Richard Yu pronkt met de Mate 30
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen