Direct naar artikelinhoud
Reisnieuws

Crisisberaad bij Thomas Cook: reizigers nu al de dupe

Crisisberaad bij Thomas Cook: reizigers nu al de dupe
Beeld AP

Vandaag staat een crisisoverleg gepland tussen de Britse reisgroep Thomas Cook en zijn grootste aandeelhouders en schuldeisers. Dat meldt de BBC. De vergadering over de groep, die in zware financiële moeilijkheden verkeert, zou plaatsvinden in Londen. Toeristen worden her en der al de dupe van de onzekerheid: sommigen melden dat ze hun resort of hotel niet mogen verlaten tenzij ze bijbetalen.

en

De opties voor Thomas Cook drogen stilaan op. Een bron nabij het dossier zei tegenover het Franse persagentschap AFP dat de 200 miljoen pond extra die de groep nodig heeft (bovenop de eerder aangekondigde 900 miljoen pond), niet van nieuwe private investeerders zal komen.

Thomas Cook zou daarom hebben aangeklopt bij de overheid. Er zouden volgens de bron gesprekken lopen, al schreef de Britse krant The Times zaterdag ook al dat het weinig waarschijnlijk is dat de overheid effectief zou tussenkomen.

Mogelijk komt er vandaag duidelijkheid over de toekomst van de groep. Dan zou er een raad van bestuur plaatsvinden.

Indien Thomas Cook geen oplossing vindt, dreigt het een van de komende dagen failliet te gaan. In dat geval zou er een oplossing moeten worden gezocht voor 600.000 toeristen die wereldwijd met de organisatie op reis zijn. Daar zijn ook meer dan 10.000 Belgen bij, zo luidde het vrijdag bij Thomas Cook België.

Thomas Cook (met ook het merk Neckermann) is in België aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling. 

Toeristen mogen niet weg

Ondertussen zeggen Britse toeristen die op vakantie zijn in Tunesië dat ze hun resort niet mogen verlaten omdat Thomas Cook het hotel nog geld verschuldigd is. Gasten van het strandresort Les Orangers in de stad Hammamet, in de buurt van Tunis, vertelden aan de BBC dat het hotel weigerde hen te laten vertrekken vanwege bezorgdheid over de toekomst van Thomas Cook. Volgens de hotelgasten zou de hoteluitbater hen vragen extra geld te betalen uit angst dat de touroperator niet zal vergoeden wat verschuldigd is voor de boekingen.

Ryan Farmer, uit Leicestershire, vertelde BBC Radio 5 Live dat het hotel eiste dat alle gasten die willen vertrekken naar de receptie gaan “om extra kosten te betalen, uiteraard vanwege de situatie met Thomas Cook”. Bewakers sloten de poorten van het hotel indien gasten weigerden de extra kosten te betalen, aldus Farmer.”Ik zou het beschrijven als gegijzeld worden.”

‘Noodplan klaar’

De Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zei zondag dat Britten die met de financieel geplaagde touroperator op reis gaan, niet hoeven te vrezen dat ze zullen stranden in vakantielanden mocht het bedrijf onverhoopt omvallen. Volgens Raab ligt er een noodplan klaarligt om reizigers dan terug te halen.

Zijn collega-minister Brandon Lewis (Veiligheid) sprak de hoop uit dat onderhandelingen over de toekomst van Thomas Cook zondag tot een goed einde kunnen worden gebracht. Ook Lewis weigerde verder commentaar te geven over welke stappen de regering bereid is te nemen.

Thomas Cook heeft wereldwijd circa 22.000 medewerkers in dienst. De organisatie opereert vanuit zestien landen. Jaarlijks verzorgt Thomas Cook de vakanties van circa 19 miljoen mensen.